Yedikule bölgesinde devam eden inşaat projesi için gerekli izinlerin alınıp alınmadığına ilişkin

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Yedikule bölgesinde devam eden inşaat projesi için gerekli izinlerin alınıp alınmadığına ilişkin soru önergesi

İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul tarih boyunca önemli kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Yedi tepede kurulu yerleşimi ile bugün hala şehir birçok önemli tarihi alana sahiptir. Bu tarihi alanların korunması kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılabilmesi açısından önemlidir. Ancak kent yönetiminin kent dokusuna yalnızca rant odaklı yaklaşması şehrin dokusunda son on yıllarda ciddi bozulmalara yol açmıştır. Bu doku bozulmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da “İstanbul’a ihanet ettik” sözleri ile kabul edilmiştir. Ancak İstanbul’un önemli tarihi bölgelerinden olan Yedikule’de devam eden bir inşaat projesi İstanbul’a ihanetin hız kesmeden devam ettiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Yedikule hem turistler hem İstanbullar için İstanbul’un gözde uğrak mekanlarındandır. Ancak son günlerde tarihi Yedikule’de Yedikule’nin tarihi ve kültürel dokusuyla tümüyle uyumsuz, rant odaklı bir proje devam etmektedir. Oysa inşaatın devam ettiği tarihi yarımada UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan çok sayıda önemli eseri ile bütüncül olarak korunması gereken bir bölgedir. Yedikule Hisarı’nın hemen yanı başında yükselen ve bölge dokusuna geri dönülmez hasarlar verecek olan bu projeden bir an önce vazgeçilmelidir. Yakın zamanda dünyaca ünlü Kapadokya bölgesinde Peri Bacalarının hemen yanında başlayan ve bölge dokusuna zarar vereceği için kamuoyunun tepkisini çeken inşaat da gelen tepkilerin ardından durdurulmuştu. Benzer bir adımın Yedikule projesi için de atılması ve çok geç olmadan tarihi dokuya zarar verecek bu inşaatın durdurulması yerinde olacaktır. Bu çerçevede;

  1. Emlak Konut GYO AŞ’nin işveren olarak yer aldığı İstanbul Fatih Yedikule Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İşi’nin Yedikule’nin tarihi dokusuna vereceği zararın boyutuna ilişkin herhangi bir ön tespit ve değerlendirme çalışması yapıldı mı?
  2. Projenin ihalesi ve iş başlangıcı öncesinde İstanbul’un ve Yedikule’nin tarihi ve kültürel dokusu ilişkin konunun uzmanlarının, tarihçilerin ve Yedikule sakinlerinin görüşü alındı mı?
  3. Yedikule gibi dünya genelinde tarihi öneme sahip bir bölgede semt dokusu ile ilgisiz bu tür bir projeye nasıl onay verildi?
  4. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve tarihi öneme sahip İstanbul Surları’nın hemen yanı başında yükselen bu yapılar için Anıtlar Kurulu’ndan izin alındı mı?
  5. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bölgenin hemen yanı başında yer alan, bölgenin kültürel dokusuyla tümüyle uyumsuz böyle bir projeye hangi kurum, nasıl imar izni vermiştir? Verilen iznin iptal edilmesi düşünülmekte midir?
  6. İlgili parsellerde imar izni hangi kurum tarafından verildi? İmar uygulaması için herhangi bir imar plan tadilatı, plan değişikliği yapıldı mı? Yapıldı ise hangi kurum tarafından yapıldı?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-10304s.pdf