Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim.
2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi yılı olarak tarihe geçmiştir. Ancak pandemi ile mücadelede Hükümetin aldığı tedbirlerin virüsle mücadelede etkinliği uzmanlarca tartışma konusu olmuştur. Hafta sonları ve bazı belirli günlerde uygulanan ve ikinci bir değişiklik yapılana dek uygulanacak olan sokağa çıkma yasakları da bu tartışmalı uygulamalardan birisidir. Hükümetin vatandaşın ihtiyacı tüm ekonomik desteği koşulsuz sağlayacağı en az 2 haftalık bir tam kapanma uygulaması yapılmalı iken, yalnızca hafta sonları sokağa çıkmanın yasaklanmasının mantığı sorgulanmaktadır. Süresi belirli ve ekonomik destek sağlanan bir tam kapanma yerine süresi belirsiz ve ekonomik destek sağlanmayan sokağa çıkma yasağı uygulaması çeşitli mali ve ekonomik yansımaları da beraberinde getirmektedir. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yöntemi ile yapılan köprü, otoyol ve tünellere ödenecek olan geçiş garanti ücretlerindeki olası artış da bu yansımalardan birisidir.
1986 yılından bugüne dek 252 Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projesi imzalanmıştır. Ülkemizde gerçekleştirilen KÖİ projelerinde 4 farklı KÖİ modeli kullanılmaktadır. Bu modeller arasından en çok kullanılanı 120 projeyle Yap-İşlet-Devret iken, onu 109 projeyle İşletme Hakkı Devri, 18 projeyle Yap-Kirala-Devret ve 5 projeyle Yap-İşlet modelleri takip etmektedir. KÖİ modeliyle gerçekleştirilen projelerin yatırım tutarlarının sektörel dağılımına bakıldığında 23,3 Milyar ABD Doları ile karayolu sektörü ilk sırada yer almaktadır. Ancak özellikle AKP iktidarı ile birlikte imza atılan projelerde kamu menfaatinin geri plana atıldığı, yandaş firmaların kazanımlarının ön planda tutulduğu görülmektedir. Özellikle KÖİ modeli ile yapılan köprü ve otoyolların sözleşme içerikleri kamunun ciddi zarara uğramasına sebep olmaktadır.
2020 yılı içerisinde kimi tüm ülkeyi kimi de belirli illeri kapsayacak şekilde 28 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. 2021 yılı yasakları ile birlikte toplam yasak günü 37 gün olmuştur. Yasaklar süresince zaten ekonomik bir darboğazın içinde olan yurttaşlar günlük ihtiyaçlarını karşılayacak geliri dahi elde edemez hale gelmiştir. Ancak KÖİ yöntemi ile sözleşmelerinde yüksek garanti geçiş bedelleri yer alan köprü, otoyol ve tünelleri yapan yandaş firmalar bu yasaklardan hiç etkilenmemiştir. Bu çerçevede;
- Kullanıma açıldığı günden bugüne dek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçen araç sayısının aylara ve yıllara göre dağılımı nasıldır?
- Kullanıma açıldığı günden bugüne dek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçen araç sayısı toplam kaçtır?
- 2020 yılı itibariyle ile başlayan ve 2021 yılında da devam eden sokağa çıkma yasakları Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçen araç sayısında, geçen yıla kıyasla ne kadarlık bir düşüşe yol açmıştır?
- Sokağa çıkma yasakları sebebi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde zaten düşük olan araç geçiş sayısının daha da düştüğü göz önüne alındığında ilgili firma ile garanti geçiş sayısı ve bedeli için, mücbir sebep dolayısıyla oluşan zararın tümünün kamu tarafından yüklenmesi yerine iki tarafın da eşit şekilde korunduğu bir düzenleme neden yapılmamıştır?
- 2020 yılı içerisinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden kaç geçiş olmuştur? Bu geçişlerin aylara göre dağılımı nasıldır?
- Sözleşme gereği 2020 yılı için Orhan Gazi Köprüsü’nden geçiş için garanti edilen araç sayısı kaçtır? Geçen araç sayısı garanti edilen araç sayısının altında kaldığı için Hazine’den ilgili firmaya yapılan ödeme tutarı ne kadardır?
- Sözleşme gereğince, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş yapmayan araçlar için ödenecek garanti ücretin 2021 yılı için Hazine üzerinde yaratması beklenen maddi yükünün ne kadar olacağı öngörülmektedir?
- Kullanıma açıldığı günden bugüne dek, Orhan Gazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının aylara ve yıllara göre dağılımı nasıldır?
- Kullanıma açıldığı günden bugüne dek, Orhan Gazi Köprüsü’nden geçen araç sayısı toplam kaçtır?
- 2020 yılı itibariyle ile başlayan ve 2021 yılında da devam eden sokağa çıkma yasakları Orhan Gazi Köprüsü’nden geçen araç sayısında, geçen yıla kıyasla ne kadarlık bir düşüşe yol açmıştır?
Sokağa çıkma yasakları sebebi ile Orhan Gazi Köprüsü’nde zaten düşük olan araç geçiş sayısının daha da düştüğü göz önüne alındığında ilgili firma ile garanti geçiş sayısı ve bedeli için, mücbir sebep dolayısıyla oluşan zararın tümünün kamu tarafından yüklenmesi yerine iki tarafın da eşit şekilde korunduğu bir düzenleme neden yapılmamıştır? - 2020 yılı içerisinde Orhan Gazi Köprüsü’nden kaç geçiş olmuştur? Bu geçişlerin aylara göre dağılımı nasıldır?
- Sözleşme gereği 2020 yılı için Orhan Gazi Köprüsü’nden geçiş için garanti edilen araç sayısı kaçtır? Geçen araç sayısı garanti edilen araç sayısının altında kaldığı için Hazine’den ilgili firmaya yapılan ödeme tutarı ne kadardır?
- Sözleşme gereğince, Orhan Gazi Köprüsü’nden geçiş yapmayan araçlar için ödenecek garanti ücretinin 2021 yılı için Hazine üzerinde yaratması beklenen maddi yükünün ne kadar olacağı öngörülmektedir?
- Kullanıma açıldığı günden bugüne dek, Orhan Gazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının aylara ve yıllara göre dağılımı nasıldır?
- Kullanıma açıldığı günden bugüne dek, Avrasya Tüneli’nden geçen araç sayısı toplam kaçtır?
- 2020 yılı itibariyle ile başlayan ve 2021 yılında da devam eden sokağa çıkma yasakları Avrasya Tüneli’nden geçen araç sayısında, geçen yıla kıyasla ne kadarlık bir düşüşe yol açmıştır?
Sokağa çıkma yasakları sebebi ile Avrasya Tüneli’nde zaten düşük olan araç geçiş sayısının daha da düştüğü göz önüne alındığında ilgili firma ile garanti geçiş sayısı ve bedeli için, mücbir sebep dolayısıyla oluşan zararın tümünün kamu tarafından yüklenmesi yerine iki tarafın da eşit şekilde korunduğu bir düzenleme neden yapılmamıştır? - 2020 yılı içerisinde Avrasya Tüneli’nden kaç geçiş olmuştur? Bu geçişlerin aylara göre dağılımı nasıldır?
- Sözleşme gereği 2020 yılı için Avrasya Tüneli’nden geçiş için garanti edilen araç sayısı kaçtır? Geçen araç sayısı garanti edilen araç sayısının altında kaldığı için Hazine’den ilgili firmaya yapılan ödeme tutarı ne kadardır?
- Sözleşme gereğince, Avrasya Tüneli’nden geçiş yapmayan araçlar için ödenecek garanti ücretinin 2021 yılı için Hazine üzerinde yaratması beklenen maddi yükünün ne kadar olacağı öngörülmektedir?