Aşağıda yer alan sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi alabilmeleri için girdikleri bir branş seçme sınavıdır. Her yıl 10 bine yakın insanın girdiği TUS ’un sonuncusu sonbahar dönemi olan 27 Ağustos 2017 tarihinde yapılmıştır.
Ülkemizde yetkili bürokratlar ve bakanlar vasıtasıyla sürekli olarak dillendirilen en önemli konulardan biri olan doktor açığı; sağlık alanında vatandaşlarımızın nitelikli ve zamanında hizmet almalarının önüne geçmesinin yanında mevcut sağlık çalışanlarına da gereğinden fazla yük getirmektedir. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da son günlerde ülkedeki sağlık durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, personel açığının ülkemizde ciddi bir problem olduğunu ve pratisyen hekim açığını 5-6 yıl içinde, uzman hekim açığını ise 10 yıl içinde kapatmayı planladıklarını belirtmiştir.
ÖSYM sınav takviminde belirtilen tarihte gerçekleştirilen bu son sınavın açıklanma tarihi resmi sitede 20.09.2017 olarak belirtilmiştir. Söz konusu tarihte ÖSYM tarafından yapılan açıklamada “27 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleştirilen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (2017-TUS Sonbahar Dönemi) ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup Temel Tıp Bilimleri Testindeki 91. ve Klinik Tıp Bilimleri Testindeki 51. sorunun iptal edilmesine, 2017-TUS Sonbahar Dönemi ile ilgili alınan iptal kararlarının sınav sorularının aynı olması nedeniyle 2017 Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavına da (2017-STS Tıp Doktorluğu Sonbahar Dönemi) uygulanmasına, soru iptali için açılan davalarda mahkemece uygulamaya yönelik bir karar verildikten sonra sınav sonuçlarının açıklanmasına karar verilmiştir” denilmiştir. Daha önce de 8 ay geçtikten sonra anca açıklanabilen Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı, sınava girenler açısından büyük mağduriyetler oluşturmuştu. YDUS’a benzer bir süreçte ilerleyen bu sınavın da her açıklanmadığı gün, hem sınava girenler açısından hem de ülkedeki doktor açığının toplum sağlığında yaratacağı sıkıntılar açısından yani vatandaşlarımız açısından endişe verici bir noktaya doğru ilerlenmesine yol açmaktadır.
Ülkemizde uzman doktorların istihdam edilebilmesi için ÖSYM tarafından tıp fakültesi mezunları için yapılan sınavlarda başarı koşulu arandığı da düşünüldüğünde, bu sınavların belirtilen tarihlerde açıklanmasının hem sınava girenler açısından hem de ülkedeki doktor açığının toplum sağlığında yaratacağı sıkıntıları azaltmak açısından büyük önem arz ettiği de görülecektir. Bu noktalardan hareketle;
1- 27 Ağustos 2017 tarihinde yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı ne zaman açıklanacaktır?
2- Sınavların açıklanacağı tarihler neye göre belirtilmektedir?
3- Hatalı soruların her sınav için var olabileceğinden hareketle alternatif yöntemler geliştirilmesi düşünülmekte midir?
4- Zamanında açıklanamayan sınavların adaylar için oluşturacağı zararın önüne geçilmesi için bir önlem alınması düşünülmekte midir?
5- Sınavların zamanında açıklanamamasına gerekçe olarak sunulan, sınavda sorulan sorulara açılan davaların keyfi olarak açıldığına dair düşüncelere ilişkin yorumunuz nedir? Bunun önüne geçilmesi için ne gibi önlemler almaktasınız?
6- Vatandaşların hak arama hürriyetini gerekçe göstermek yerine, hatasız soru hazırlama için almayı düşündüğünüz tedbirler nelerdir?