Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin restore edilmesi kararına ilişkin
Ülkemizin köklü eğitim kurumlarından olan Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde, kuruluşu 1868’e dayanan tarihi bir meslek okuludur. Osmanlı İmparatorluğu’nda sanayi, demircilik, dökmecilik, makinecilik, mimarlık gibi derslerin okutulduğu ilk modern sanat okulu olan Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin içinde günümüzde “Cumhuriyet Eğitim Müzesi’” de yer almaktadır. Okulun yer aldığı mekanın tarihçesine bakıldığında, yüzyılları aşan bir tarihi birikim karşımıza çıkmaktadır. Okulun bulunduğu yerde ilk olarak hastane inşa edilmiş; daha sonra bu mekân, demir işçiliği yapılan bir yere dönüştürülmüştür. Mekân, 1454’te kılıç üretim atölyesine dönüştürülerek “Kılıçhane” olarak hizmet vermeye başlamış, I. Ahmet devrinden itibaren yeniçeri kıyafetlerinin dikildiği bir tekstil atölyesi olmuştur. III. Ahmet devrinde hastaneye dönüştürülen mekan III. Selim devrinde tekrar Kılıçhane olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kılıçhane Binası, 1868’de “Sanayi Mektebi” olarak düzenlenmiş ve günümüze kadar meslek okulu olarak eğitime aralıksız devam etmiştir. İstanbul gibi güçlü tarihi dokuya sahip bir metropolde, böyle eski bir tarihsel geçmişe sahip bir eğitim kurumunun varlığı Fatih sakinleri olmak üzere, tüm İstanbullular için büyük bir övünç ve gurur kaynağıdır. Ancak son günlerde, gerek Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerini, ailelerini, öğretmenlerini, gerekse mezunlarını endişelendiren gelişmeler yaşanmaktadır. Okul binasına ilişkin olarak alınan restorasyon kararı sonucunda, restorasyon gerekçesi ile binanın eğitim kurumu olarak hizmet vermeyeceği, mevcut öğrencilerin başka liselere gönderileceği belirtilmektedir. Restorasyonun niteliği, ne kadar süreceği, restorasyon sonrasında binanın tekrar Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak hizmet verip vermeyeceğinin belirsiz oluşu büyük endişelere yol açmaktadır. Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin, ailelerinin, öğretmenlerinin ve mezunlarının talebi öğrencilerin başka liseye gönderilmeden eğitim öğretim devam ederken restorasyonun gerçekleştirilmesidir. Binanın fiziki yapısının bu parçalı restorasyon yöntemine uygun olduğu dile getirilmektedir. Tüm bunlara ek olarak, restorasyonun okulların kapalı olduğu yaz döneminde yapılmayıp okulların açık olduğu kış döneminin tercih edilmesinin yanlış bir karar olduğu da yine kamuoyunca belirtilmektedir. Bu çerçevede;
- İlgili binanın restorasyona girmesi durumunda öğrencilerin Kadırga Meslek Lisesi’ne ya da başka okullara gönderileceği iddiaları doğru mudur?
- Okul bünyesinde bulunan ancak Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nde kayıtlı olmayan derslik veya atölyelerin akıbeti ne olacaktır?
- Restorasyon için ayrılan bütçe ve restorasyon için belirlenen restore süresi ne kadardır?
- İlgili okul binasına ilişkin restorasyon kararı alınırken binanın eğitim öğretim kurumu olarak hizmet vermeye devam edebileceği şekilde parçalı restorasyon yöntemi neden tercih edilmemiştir?
- Restorasyonun ardından ilgili yapının tekrar Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak eğitim hizmete vermeye devam etmeyeceği iddiaları doğru mudur?
Restorasyon sonucunda ilgili binanın yine Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak hizmet vereceği yönünde kamuoyuna açık bir güvence vermeyi düşünüyor musunuz?