İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker TBMM’ye 1 ay önce ÖSYM sınavları için verdiği meclis araştırması önergesi sonrası, ÖSYM başkanının “10 yıllık sınavları inceleme açıklaması sözde kalmamalıdır” dedi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in “Son 10 yılda yapılan sınav sonuçlarına yönelik detaylı incelemeler yapmak üzere birim kurduk. Bir adayın yerine başka birinin sınava girip girmediği tespit edebilecek” açıklamasını değerlendiren Ali Şeker, “Fetö, ÖSYM üzerinden soru çalma hattı kurdu. Soruları çaldı, soruları dağıttı, sınavları geçti ve devlete yerleşti. Yüzbinlerce gencimizin, vatandaşımızın hakkını yedi. Mahkemelerde bunu tespit etti, bazı sınavları iptal etti. 15 yılda, ülkenin en güvenilmez kurumlarından biri haline gelen ÖSYM, şimdi kendi kurduğu birimle bu sınavları araştırmaya kalkıyor. Savcılar ne güne duruyor sınavlar için neden geniş çaplı soruşturma açılmıyor ” dedi.
Meclis ÖSYM’nin Son 15 Yılını Araştırmalıdır
TBMM’ye 1 ay önce sunduğu araştırma önergesini hatırlatan Dr. Ali Şeker, “Bizim TBMM’ye araştırma önergesi vermemizin ardından ÖSYM’nin böyle bir açıklama yapması konunun sulandırılmasına yönelik bir girişimdir. ÖSYM Türkiye’nin akademik, bürokratik ve yönetsel kadrolarının seçilmesini sağlayan sınavları gerçekleştiren önemli ve özerk bir kurumdur. Ancak, son 15 yılda ÖSYM’nin sınav sorularını çaldırdığı mahkeme kararıyla tescillidir. Beceriksizlikleri ile kamuoyu önünde güvenilirlikleri ortadan kalkmıştır. Yarattığı mağduriyetler ortadadır. Böyle bir kurum kendi içinde neyi sağlıklı olarak araştırabilir ki?” ifadelerini kullandı.
ÖSYM de, AKP de Samimiyetsiz
ÖSYM’nin araştırma açıklamasını, Paradise Papers belgelerinde çocuklarının Malta’daki şirketleri ortaya çıkan Binali Yıldırım’ın, “gizlimiz saklımız yok, her türlü araştırma yapılmalıdır” açıklamasının ertesi günü, mecliste konu hakkında verilen araştırma önergesinin AKP oylarıyla reddedilmesine benzeten Şeker, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İktidarın samimiyetsizliği ÖSYM’ye bulaşmış durumdadır. Bizim önergemiz, aslında ÖSYM’ye itibar kazandıracak bir önergedir. Uzun yıllardır yapılan birçok sınavda usulsüzlüklerin yapıldığı, sınav sorularının çalındığı, belirli gruplara sınavdan önce soruların ve cevaplarının verildiği, kopya çekildiği gibi iddialar vardır ve bunların bir kısmı mahkemelerce tescillenmiştir. Bu hukuksuzlukların ciddi bir örgütlenme olmadan yapılması mümkün değildir. Bu örgütlenmenin başta Fetö tarafından yapıldığı da bilinmektedir. Bizim önergemiz ÖSYM içerisindeki yapılanmayı ortaya çıkartması için bir fırsattır. Çalınan sorulara aynı cevapları veren şebeke üyelerinin cevap anahtarları geçmişe yönelik analiz edildiğinde suçlulara parmak izinden ulaşılabildiği şekliyle emek hırsızı şebeke üyelerinin kimlikleri de ortaya çıkarılabilir. Fetö ile mücadele ettiğini söyleyen iktidarın, önergemize destek vermesi gerekir. Bizim önergemizden verilmesinden sonra ÖSYM’nin bir birim kurarak sınavları araştırıyoruz demesi ise gerçeklerin gerçek manada soruşturulmasını, ortaya çıkarılmasını önlemeyi amaçlayan bir girişimdir. ÖSYM kendi suçunu soruşturamaz. Tıpkı önergemizin gerekçelerinde belirttiğimiz gibi, ÖSYM kurumuna güvenin sarsılmasına neden olan bütün bu iddiaların doğruluğunun araştırılması, yapılan yanlış ve hataların belirlenerek sorumluların tespit edilmesi, eğitim ve kamu personel sistemindeki ilerlemenin ve yükselmenin önemli kurumlarından olan ÖSYM’nin güvenilirliğinin yeniden tesis edilebilmesi için, ÖSYM’nin 15 yılını TBMM’nin araştırması ayrıca savcıların da detaylı inceleme, soruşturma ve dava sürecini başlatması gerekir.”