14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya bir soru önergesi yönelten CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Aile Şeker, sağlık çalışanlarının AKP’nin sağlık politikaları nedeniyle bayramlarını buruk kutlamak zorunda kaldığını belirtti.

Sağlık hakkının sosyal haklar arasında sayılarak anayasal güvence altına alındığını hatırlatan CHP’li Şeker, “Vatandaşlarımızın nitelikli sağlık hizmeti alarak bu hakkı sorunsuz kullanabilmeleri için hekimler ve diğer tüm sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarını eksiksiz kullanabilmeleri, sağlıkta şiddet vakalarının son bulması gerekiyor. Ancak 2002 yılından bu yana tek başına ülkeyi yöneten AKP, sağlık alanında palyatif tedbirler ile konuya yaklaştığı için yaşanan sorunlar çözümsüz kaldı” dedi.

AKP’nin ‘Sağlıkta Dönüşüm’ politikasının sağlık alanında ciddi bir çöküş yarattığını söyleyen CHP’li Şeker, “Sağlık çalışanlarının sorunları azalmak bir yana günden güne sağlık hizmetinin sunumunu olumsuz etkileyecek şekilde arttı. Neredeyse her gün bir sağlıkta şiddet haberiyle güne başlar olduk. Birçok meslektaşımızı sağlıkta şiddete kurban verdik” diye konuştu.

Sağlıkta Şiddet Yasası Daha Fazla Geciktirilmemeli

“Sağlık hizmetinin nitelikli bir şekilde sunulabilmesi için bu hizmetin en önemli ayaklarından olan sağlık çalışanlarının sorunları bir an evvel çözüme kavuşturulmalı, talepleri karşılık bulmalı” diyen CHP’li Şeker, Ekim ayında Meclis Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifini hatırlatarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için bir an evvel caydırıcı ve önleyici bir yasanın çıkarılması gerektiğini söyledi.

Aile Hekimlerinin Sorunları Görmezden Geliniyor

Aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) sağlık hizmeti sunumunda büyük önem taşıdığını hatırlatan CHP’li Şeker, “Sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli payı olan aile hekimlerinin iş yükü günden güne artış göstermektedir. İş yükü artan aile hekimlerinin kira, personel maaşları, elektrik-doğal-gaz gibi ödemekle yükümlü oldukları mali yükleri de giderek büyümektedir. Aile hekimlerinin üzerindeki bu mali yük azaltılmadıkça sağlık hizmeti sunumunda aksamalar yaşanması kaçınılmazdır” diyerek “Aile hekimlerinin yaşadığı mali sıkıntıların önüne geçmek için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?” sorusunu yöneltti.

Çağdışı Şehir Hastaneleri Uygulaması Sağlık Hizmetini Felç Ediyor

AKP’nin yandaşa rant üretme yöntemlerinden olan şehir hastaneleri modelini eleştiren CHP’li Şeker, “Gelişmiş ülkelerin verimsiz ve niteliksiz sağlık hizmeti sunumuna yol açtığı gerekçesi ile terk ettiği ‘şehir hastaneleri’ ülkemizde AKP eliyle yaygınlaştırılmak isteniyor. Ancak hizmete giren şehir hastaneleri yapılış yöntemi sebebiyle bütçeye ve gelecek kuşaklara ciddi bir mali yük getirdiği gibi sağlık hizmeti sunumunda da önemli aksamalara yol açtı” dedi.

CHP’li Şeker Önergesinde Aşağıdaki Sorulara Yanıt İstedi:

  1. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için caydırıcı ve önleyici bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması düşünülmekte midir?
  2. 2002 yılından bugüne dek yaşanan sağlıkta şiddet vakalarının sayısı kaçtır? Bu sayının yıllara, sağlık hizmetlerinin sunulduğu basamaklara ve sağlık çalışanlarının unvanlarına göre dağılımı nasıldır? Bu şiddet vakalarının sanıklarının kaçı tutuklu yargılanmıştır?
  3. Ülke genelinde kaç ASM bulunmaktadır? Bu ASM’ler içerisinde devletin yer verdiği ASM sayısı kaçtır? Devletin yer vermediği ASM’lerin ödediği yüksek kiraların yarattığı adaletsizliği çözmek için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?
  4. Ülke genelinde kurulmuş ancak henüz doldurulamamış boş ASM sayısı kaçtır?
  5. Özellikle döviz ile alınan sağlık malzemelerinin tedarikinde yaşanan sıkıntılar vatandaşlar ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmektedir. Malzeme eksikliğinden ameliyat günü belirlenemeyen hastalar, tedavisi aksayan vatandaşlar sorunun kaynağı olarak sağlık çalışanlarını görmekte, bu durum da sağlıkta şiddeti artırmaktadır. Sağlık malzemelerinin tedarikinde yaşanan bu sıkıntıların çözümü için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?
  6. Mart 2019 itibariyle güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması gerekçe gösterilerek ataması yapılmayan toplam hekim sayısı kaçtır? Hekimler üzerinde önemli bir baskı aracı olan bu uygulaya son verilmesi düşünülmekte midir?
  7. Ayrım gözetmeksizin tüm sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilerek özlük haklarının iyileştirilmesi düşünülmekte midir?

Kaynak: Gazetekritik

Yorum yap