20 bin kişilik kalabalıkla yürüyünce ne ter ne yorgunluk kalıyor. Her adım ümidi tazeliyor, umudu büyütüyor. Nuriye Yıldız: “Çok ümitsizdim. İsyan noktasına gelmiştim. Referandumda ortaya çıkan sonuç ve ardından başlatılan bu yürüyüş ümitlendirdi” diyor.

“Ben Herekeli’yim. Yeter artık yeter” diye yol kenarından bağırıyor bir kadın. Bir taraftan öfkesini ifade ediyor bir taraftan yürüyüşe olan desteğini. Adım adım İstanbul’a yaklaşırken Adalet Yürüyüşü, yürüyenin, evinde ve balkonunda oturanın, yol kenarında duranın öfkesini dillendirdiği bir hak arama platformu olmuş adeta. Yola bakarken ‘bu sıcak altında nasıl yürünür’ diye sorular düşüyor akla. 20 bin kadar insanla birlikte adım atmaya başlayınca, kalabalığın enerjisi, motivasyonu yürüyüşe güç katıyor. Ne ter ne yorgunluk kalıyor. Adalet Yürüyüşü bugün 23’üncü günü geride bırakıyor olacak. Yol boyunca notlar tuttuk.

1. Adalet Yürüyüşü İstanbul’a yaklaştıkça yeni bir umut dalgası olarak kalabalıklaşıyor. Herkesin beklentisi farklı, kimi gazeteciler için yürüyor, kimi haksız yere ihraç edilenler için… Ama herkesin hayali, amacı aynı: Baskının, diktanın olmadığı adil, yaşanabilir Türkiye.

2. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşte enerjisinin yüksekliğini hemen hemen herkes konuşuyor. Etrafıyla sürekli iletişim halinde, yol kenarındaki destekçilerini selamlamadan asla geçmiyor. Hak, hukuk, adalet sloganlarına eşlik ediyor. Arkasında yürüyenler bu enerjiyi hissediyor. Kortejde birçok insanın kendi arasında, ‘o artık genel başkan değil, lider’ şeklinde konuştuğunu duyuyorsunuz.

3. Yürüyüşe her yaştan insan katılıyor. 9 yaşındaki Lara, 15 yaşındaki Can, 46 yaşındaki Damla… Ancak 40 yaş ve üstü katılım daha fazla. 64 yaşındaki Mehmet Akif, “Adalet için yollardayım. 80 darbesinde bu baskıyı yaşamadık. Beylikdüzü’nden kalkıp geldim. Yürüyüşün umulan etkiyi göstermesini bekliyorum” diyor.

4. Milletvekilleri yürüyüş kortejinin içinde. Her birinin farklı görevi, sorumluluğu var. Veli Ağbaba, Fethi Gürer gibi milletvekilleri anons yapıyor, Aytuğ Atıcı, Ali şeker gibi isimler hekim kimlikleriyle sıcakta yürümekten zorlananlara yardımcı oluyor. En az 30 milletvekili sürekli yürüyüşe katılanlarla temas halinde… Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın’a denk gelince soruyoruz, “Katılım, enerji, motivasyon var. Yürüyüş umut veriyor. Sokakla bağımız barışçıl, şiddetsiz eylemlerle devam edecek. Sağır sultan hemen duymayacak belki ama uzun vadede yürüyüşün olumlu sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum” diye konuşuyor.

5. Sadece yürüyorlar. Yol kenarından yürüyüşü 3 kişi protesto ediyorsa en az 30 kişi destek oluyor. Protestolara alkışlarla, sloganlarla karşılık veriliyor ancak kesinlikle kortej bozulup fiziki bir müdahalede bulunulmuyor. Yani sinir yok, agresif bir hareket yok.

6. Yürüyüşe katılan her bir kişinin kendince gerekçesi, talebi var. Nuriye Yıldız, tutuklu gazeteci Kadri Gürsel tişörtüyle gazetecilere özgürlük talebiyle yürüyor. Yıldız, “Kadri bizim okuldan arkadaşımız. Gerçek FETÖ’cüler dışardayken onun içeride olması akıl almaz. 57 yaşında beni yollara düşürdüler. Çok ümitsizdim. İsyan noktasına gelmiştim. Referandumda ortaya çıkan sonuç ve ardından başlatılan bu yürüyüş ümitlendirdi” diyor.

7. Yürüyüş güzergahı bir gün önceden hazırlanıyor. Mola yerleri, yemek yenecek noktalar, konaklanacak yerler bir önceki günden hazır hale getiriliyor. Yola belli aralıklarla çöp poşetleri bırakılıyor, katılımcıların çöplerini sürekli bu torbalara bırakması isteniyor. Yemek, çöp toplama vs. organizasyonları her gün bir belediyenin sorumluluğunda.

8. Yürüyüşe katılanların kimisi ‘belediyeler organizasyonda var ancak belediye başkanları yok’ diyor. Bazı belediye başkanlarının yeterli desteği vermediği, mesafe koyduğu konuşuluyor.

9. İstanbul’a yaklaştıkça provokasyon olabileceğini düşünenlerin sayısı da artıyor. Herkes ‘İstanbul etabı nasıl sorunsuz biter’ diye kafa yoruyor. Polis, jandarma daha geniş güvenlik önlemleri almaya başladı.

10. Yürüyüşün bitmesine 2 gün kaldı. Pazar günü Maltepe’de Adalet Mitingi var. Kim hangi ilçeden, kaç arkadaşını mitinge taşır diye konuşuyor yürüyüşte. Büyük bir katılım hedefleniyor. Görkemli bir miting olması için şimdiden yoğun çabalar var.

11. Tatil planları yok. Adalet Mitingi sonrası ‘hareket’ talebi yüksek. Yürüyüşe katılanların ruh hali yakın zamanda olmasa bile Adalet Yürüyüşü’nün ardından benzer eylemlerin, sokakla, halkla buluşma etkinliklerinin devam etmesi durumunda baskıya, adaletsizliğe, gericiliğe karşı yeni Cumhuriyet’in kapısını aralayacağı ümidini taşıyor.

Birgün/SERBAY MANSUROĞLU