“Giden sadece hekimler değil, ülkemizin sağlığıdır!”

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, TBMM’de 2022 Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada 2021 yılında yurtdışına gitmek için belge alan hekim sayısının 10 Aralık itibariyle 1270 olduğunu söyleyerek “Giden sadece hekimlerimiz değil, aynı zamanda ülkemizin sağlığıdır” dedi.

“Daha fazla insanımızı kaybetmememiz için sürdürülebilir bir sağlık politikası ve bu politikayı uygulayabilecek, halk sağlığını önceleyen bir bütçeye ihtiyacımız var” diyen CHP’li Şeker, 116 milyar lira olan Sağlık Bakanlığı bütçesinin Meclis’e geldiğinde o günkü 9.19 liralık dolar kuruyla 12 milyar 613 milyon dolar ettiğini, bugün ise 13.88 lira olan kur nedeniyle 8 milyar 357 milyon liraya düştüğünü; daha yıl başlamadan, 116 milyar liralık bütçenin yarısından fazlasının dolar karşısında uçup gittiğini ifade etti.

“HER 100 LİRADAN 6,60 LİRASINI SAĞLIĞA AYIRIYORSUNUZ”

Sağlık çalışanlarının koşullarının düzeltilmesi, yeni sağlık personeli alımı, halk sağlığı hizmetlerinin sürdürülmesi için bütçeye ihtiyaç olduğunu, ancak Bakanlığın bütçesinin hızla şehir hastaneleri bütçesine dönüştüğünü söyleyen CHP’li Şeker şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı bütçesine baktığımızda yanlış ekonomi politikalarında sergilenen ısrar neticesinde, koruyucu halk sağlığı hizmetlerine bütçe kalmamıştır. Günde resmi rakamlara göre PCR (+) 200 yurttaşımızı, PCR (+) olmayanları ve Covid’e bağlı hastalıklardan hayatını kaybeden yurttaşlarımızı da göz önüne aldığımızda; her gün 500 yurttaşımızı kaybediyoruz ve bizim 100 liradan sağlığa ayırdığımız pay sadece 6 lira 60 kuruş. Bizim bu bütçeyle bu önümüzdeki süreci yönetmemiz mümkün değil.”

2021 YILINDA HER GÜN 4 HEKİM YURTDIŞINA GİTMEK İÇİN BELGE ALMIŞ

Hekimlerin yoğun bir şekilde yurtdışına gitmek için belge aldığına dikkat çeken CHP’li Şeker, 2022 Sağlık Bakanlığı Bütçesine dair konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hekimlerin özverisiyle bugünler geçiyor ama artık bıçak kemiğe dayanmış durumda; hekimler, sağlık çalışanları artık tükenme eşiğini geçmiş durumda. Yurt dışına gitmek için çalışma başvurusu yapan hekimlerin durumu bunu bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. 2012’de sadece 59 hekim yurt dışına gitmek için başvurmuşken bugün, 2021’de, daha yıl bitmemişken 1.270 hekim, yani her gün 4 hekim, yurt dışına gitmek için başvuru yapıyor; böylesi bir durumda sağlığımızı nasıl koruyacağız?”

1 YILDA 3 BÜYÜK TIP FAKÜLTESİ 1333 HEKİM MEZUN EDERKEN 1270 HEKİM GÖÇ EDİYOR

“Cerrahpaşa, Çapa ve Hacettepe Tıp Fakülteleri yıllık toplam 1.133 kişiyi mezun ediyor ama biz 1.270 hekimi yurt dışına kaptırıyoruz. Bunlar da yetişmiş ve Türkiye’nin en nadir bulunan hekimleri. Hekimleri tutacak iyileştirmeleri mutlaka yapmamız gerekiyor. On iki, on üç sene eğitim alan bir uzman hekim 850 dolar emekli maaşı alacak diye kıyamet koptu. Hâlbuki ‘İlim, itibar görmediği; sanat, takdir edilmediği yerden göç eder’ demiş İbni Sina. Sağlığımızı göz göre göre kaybediyoruz ama bir şey yapmıyoruz.”

SAĞLIKTA ŞİDDET SÜRÜYOR

“TBMM’de çıkarılan sağlık yasasının yetersiz olduğunu, bu yasanın eksiklerinin giderilmesi gerektiğini söylemiştik. Ancak maalesef uyarılarımız dikkate alınmadı. Geçtiğimiz hafta Cerrahpaşa Çocuk Sağlığı Kliniği’nde aynı gecede sağlık çalışanlarına yönelik 4 ayrı saldırı vakası yaşandı.”

MALPRAKTİS BASKISI NEDENİYLE DEFANSİF TIP GELİŞİYOR

“Sağlıkçıların üzerinde malpraktis baskısı var. Bu baskı neticesinde, hekimler artık hastaya dokunamaz hâle geldi. Önceden ‘primum non nocere’ diye diye bir şey vardı, hekimler ‘Önce zarar verme!’ derdi. Şimdi kendisi zarar görmemek için ‘defansif tıp’ dediğimiz bir tavır gelişiyor. Hastaya dokunmuyor, hastaya dokunmadığında da hasta maalesef sağlığından oluyor.”

GELECEKTE BİRÇOK BRANŞTA UZMAN HEKİM BULUNMAYACAK

“Çocuk sağlığı hastalıkları, genel cerrahi, beyin cerrahi, iç hastalıkları gibi bazı branşlarda uzmanlaşmak için hekimler uzmanlık başvurusu yapmıyor. Riskli görülen bu branşlarda kadrolar boş kalıyor. Geçen yıl TUS II. Dönem’de 800 kadro bu şekilde boş kaldı. Bu riskli branşları hekimlerin tercih edebilmesi için bazı düzenlemelere gitmemiz gerekiyor.”

RUH SAĞLIĞI YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALIDIR

“Ruh sağlığı yasasının bir an önce çıkarılması gerekiyor. Daha geçtiğimiz günlerde hastaneye yatırılması gereken ancak yasalardaki boşluklardan dolayı yatırılamayan bir psikiyatri hastası, İstanbul’da bir genç kızımızı kılıçla katletti. Bir başkası da Antalya’da bir çocuğu, gencecik bir öğrencimizi ‘deccal’ diyerek katletti. Onun için ruh sağlığı yasasının bir an önce çıkartılması gerekiyor, Meclis’e de bu konuda görev düşüyor.”