497 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının ilk 20 maddesi dün genel kurulda kabul edildi. Büyük tartışmalara yol açan ve günlerce çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığı ile protesto edilen Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren kanunun 6. maddesi de, böylelikle kabul edilmiş oldu.
Kanunla ilgili dün yapılan yoğun itirazlardan sonra bugün de tartışmalar ve konuşmalar devam etti. Konuya ilişkin Genel Kurul’da konuşan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, “Tasarıda maddenin gerekçesi olarak vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak, daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine, dolayısıyla da imamlara evlendirme memurluğu yetkisi verileceği belirtiliyor. Toplam 1.398 belediye bulunmaktadır. 2016 yılında 559.832 nikah kıyılmıştır. Yani memur başına günde 1 nikah bile düşmemektedir. O yüzden tasarı sahiplerinin amacı üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Nüfus Kanunu’nda yapılan bu değişiklikle hedeflenen amaç işlemleri hızlandırmak değil, laikliği ihlal etmek, din ve devlet işlerini birbirine karıştırmak, toplumu bölmek ve kirli işlerinizi din kisvesi altında örtmektir” dedi.
Anayasa’nın 10. Maddesine de atıfta bulunan CHP’li Şeker, “Anayasa’nın 10. Maddesi ‘Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ diyor. Anayasaya aykırı bu düzenleme ile laiklik ilkesine aykırı davranılarak toplum bölünüyor” diyerek görüşlerini belirtti.