Aşağıda yer alan soruların Başbakan Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Ülkemizde her geçen gün artarak devam eden iş cinayetlerine, Suriye’de yaşanan savaş sebebiyle ülkemize göç eden ve geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşları ile benzeri sebeplerle göç eden veya ülkemizi geçiş noktası olarak gören, güvencesiz olarak düşük ücretle çalışmak zorunda bırakılan diğer ülkelerin vatandaşları da eklenmiştir. Bu kişilerin asgari ücretin çok altında çalışmayı kabul ettikleri herkesçe bilinen bir gerçektir. Son olarak 2 Haziran 2016 tarihinde Büyükçekmece ilçesinde bulunan tanker tamir ve bakım atölyesinde, bir tankerin içindeki gazın boşaltılmadan oksijen kaynağı yapılması sebebiyle meydana gelen patlamada Alla Alzarır adlı Suriye vatandaşı hayatını kaybetmiş, iki kişi ise yaralanmıştır. Bu noktalardan hareketle;
- 11 Ocak 2016 tarih ve 2016/8375 Karar Sayılı “Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik” çerçevesinde bu yönetmeliğe bağlı olarak çalışabilmesi Bakanlar
- Kurulu kararıyla uygun görülmüş kaç kişi vardır ve bunların kaçı kabul edilmiştir? Bu kişilerin çalışma ehliyetine sahip oldukları iş kolları ve tehlike sınıfları nelerdir?
- Söz konusu yönetmelik çerçevesinde izin verilen kişilere mesleki eğitim kursları ve iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir?
- Büyükçekmece’de yaşanan iş cinayetinden sonra hayatını kaybeden Alla Alzarır adlı Suriye vatandaşının çalışma izni bulunuyor muydu?
- Ülkemizde kayıt dışı olarak çalıştığı tahmin edilen geçici koruma sağlanan kaç kişi bulunmaktadır? Bunlardan kaçı çocuk işçidir?
- İlk göç hareketlerinin başladığı 2011 yılından bu yana kaç işletme hakkında çalışma izni olmamasına rağmen yabancı göçmen işçi çalıştırdığı için yasal işlem uygulanmıştır?
- Yönetmeliğin yayınlandığı tarih itibariyle TUİK verilerine göre yüzde 11,1 olan işsizlik oranı, son yayınlanan tarih olan 2016 Ağustos ayı verilerine göre yüzde 11,3 düzeyine çıkmıştır. Reel olarak büyük bir artışa tekabül eden yüzde 0,2’lik artışta kayıt dışı çalışanların etkisi bulunmakta mıdır? Bu kayıt dışılığı azaltmak için ne gibi önlemler alınmaktadır?
- Yaşanan ekonomik kriz neticesinde dövizde yaşanan artışın yüksek enerji ve girdi maliyetlerini de arttırması beklenmektedir. Bu artışın tetikleyeceği kayıt dışı göçmen işçi istihdamının artışını engellemeye yönelik bir tedbir alınmakta mıdır?