7410 Sayılı Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15.06.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili Kanunun 8. Maddesi ile 2872 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir:
“EK MADDE 16- Boğazlar ve Susurluk Havzası dâhil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası’nda ve bu Havza’da yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde iş termin planlarını Bakanlığa sunmak ve 3 yıl sonunda da ileri atıksu arıtma tesislerini kurup işletmeye almak zorundadır.
Birinci fıkrada belirtilen sınırlar içerisindeki büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri 11 inci maddenin altıncı fıkrasında belirtilen atıksu gelirlerinin yarısını birinci fıkrada belirtilen ileri atıksu arıtma tesislerinin kurulması ve işletilmesinde bu tesisler kurulana kadar kullanılmak üzere ayırmak zorundadır. Ayrılan bu gelirler bu maddede belirtilen amaç dışında kullanılamaz.”
Düzenleme ile Boğazlar ve Susurluk Havzası dâhil, Marmara Denizi hidrolojik havzasında ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında yer alan büyükşehir, il ve ilçe belediyelerine maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde ileri atık su arıtma tesislerini kurma zorunluluğu getirilmiştir. Bahse konu bölgeler ülke nüfusunun önemli bir kısmına ev sahipliği yapmakta olup hem yeraltı suları hem Marmara Denizi, bu nüfus, sanayi ve tarım yoğunluğu karşısında ciddi bir kirlilik yükü ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu kirlilik yükünü azaltmak için yerel yönetimler ve ilgili Bakanlıkların ciddi bir işbirliği içerisinde girmesi şarttır. Bu çerçevede;
- Yukarıda değinilen kanun maddesi gereği, Boğazlar ve Susurluk Havzası dâhil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası’nda ve bu Havza’da yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri içerisinde iş termin planlarını Bakanlığa sunan ve sunmayan Belediyeler hangileridir?
- İş termin planlarını sunmayan belediyelerin sunmama gerekçeleri nedir? Bu planların ivedilikle sunulması için ne gibi adımlar atılması düşünülmektedir?
- Atıksu arıtma tesislerinin kurulumu ve işletilmesi için yerel yönetimlerin teknik ve maddi anlamda desteklenmesi şarttır. Yerel yönetimlere bu amaçlara sunulan destekler nelerdir?
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, 13.7.2021 tarihli Başta Marmara Denizi Olmak Üzere Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununun Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu toplantısında “Sürekli Atık Su İzleme Sistemi” dediğimiz SAİS’in sistemlerini en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar kurmaları zorunluluğunu da getirdik” açıklamasında bulunmuştur. Bu doğrultuda Boğazlar ve Susurluk Havzası dâhil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası’nda ve bu Havza’da yer alan il ve ilçe belediyelerinde kurulu SAİS sayısı kaçtır? Kurulmuş olması gerektiği halde hala SAİS kurulmamış il ve ilçe belediye mevcut mudur? Mevcutsa hangileridir?