Kadıköy Anadolu Lisesinin deprem riski dolayısıyla yıkılması kararına ilişkin

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim. 01.07.2021

Kadıköy Maarif Koleji cumhuriyete yön verecek üst düzey eğitimli siyasetçi, bilim insanı ve sanatçı yetiştirmek amacıyla Bakanlar Kurulu ve TBMM kararıyla Maarif Vekaleti tarafından 1955 yılında İstanbul Kadıköy Moda’da 30 dönüm arazi içerisinde kurulmuştur. 1975 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından adı Kadıköy Anadolu Lisesi olarak değiştirilen okul Ulusal Kalite Başarı Ödülü’ne sahip ilk eğitim kurumudur. 2012’de öğrencilerinin yüzde 90’ından fazlasının üniversiteye girmesiyle en başarılı anadolu lisesi seçilen okul, fiziki olanakları, eğitim kadrosuyla ve elde ettiği başarılarla, yerli ve yabancı üniversitelere çok sayıda öğrenci yetiştiren okulların başında gelmektedir. Ancak tarihçesi başarılarla dolu Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) binasının deprem riski taşıdığı gerekçesiyle İstanbul Valiliği’nin Dünya Bankası’yla yaptığı proje-ihale kapsamında önümüzdeki günlerde yıkılacağı, bununla ilgili hazırlıklar yapıldığı, öğrencilerin Kadıköy’de çeşitli okullara dağıtıldığı bilinmektedir.

Dünyanın gelişmiş demokrasilerinde kentlerin merkezi yerlerindeki değerli araziler, tarihi değeri olan yapılar kamu kuruluşları ve eğitim kurumlarına ayrılır. Yönetimlerin bu tutumu medeniyet ölçüsü olarak görülür. İstanbul başta olmak üzere tarihi geçmişi olan bir çok kentimizde cumhuriyet döneminde kamu ve eğitim kurumlarına ayrılan değerli araziler ve tarihi yapılar son dönemde iktidarların ve rant çevrelerinin açık tehdidi altındadır. Ne yazık ki son dönemde Milli Eğitim Bakanları da bu saldırılara karşı okullarını, öğrencilerini ve bu değerleri korumamaktadır.

Kadıköy Anadolu Lisesi şehir merkezindeki çok değerli 30 dönümlük arazisiyle rant odaklarının da gözdesi durumundadır. Öğrenciler, veliler, eski mezunlar ve Kadıköylüler bölgeye nefes aldıran okul arazisinin yenilenme bahanesiyle ranta açılacağını, betona boğulacağını, yapılan çalışmalar hakkında kendilerine bilgi verilmediğini, süreci takip eden ve bilgi isteyenlerin okul idaresi tarafından tehdit edildiğini söylemektedirler.

Bu noktalardan hareketle:

  1. Kadıköy Anadolu Lisesi binası deprem riski açısından ne zaman ve hangi kurum tarafından incelenmiştir? Binanın riskli olduğu, yıkılması/güçlendirilmesi yönünde resmi bir rapor var mıdır?
  2. Binanın yenilenmesi için hazırlanan bir proje var mıdır? Bu proje kamuoyuna açıklanmış mıdır? Projeye göre 30 dönümlük arazide neler yapılacaktır?
  3. Proje kapsamında Kadıköy Anadolu Lisesi’ne ait 30 dönümlük bahçede liseye ait binalar dışında herhangi bir imalat yapılması, arazinin bir kısmının ya da tamamının başka kurumlara devri, satışı, tahsisi öngörülmekte midir?
  4. Kadıköy Anadolu Lisesi binasının yenilenmesi için hazırlanan proje var ise bu proje için ilgili kurumlardan (Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğerlerinden) gerekli izinler, onaylar alınmış mıdır?
  5. Geçtiğimiz yıllarda, okulun ihtiyacı olan 300 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu Aykurt Nuhoğlu başkanlığındaki Kadıköy Belediyesi tarafından 3 ay gibi bir sürede tamamlanarak okul yönetimine teslim edilmiştir. 2017’den bu yana gündemde olan yenileme, yıkım, güçlendirme çalışmaları; pandemi döneminde 1,5 yıldır okullar yüzyüze eğitime kapalıyken neden gerçekleştirilmemiştir?
  6. Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencilerinin tamamının eğitim bütünlüğünün ve kalitesinin bozulmaması açısından, bölgeye yakın ve kapasitesinin çok çok altında hizmet veren okul binaları tahsis edilerek öğrencilerin tek bir binada eğitime devam etmesi neden düşünülmemiştir?
  7. Kadıköy Anadolu Lisesi hazırlık sınıflarına 240-300 öğrenci alınırken, önümüzdeki yıl için neden 150 öğrenci alınacağı açıklanmıştır? Okulun kapasitesi düşürülecek midir?
  8. Okulun öğrencilerinin Göztepe ve Kadıköy’deki okullara paylaştırıldığı ve paylaştırma işlemi gerekçesiyle “taşınma masrafı” adı altında öğrencilerden para istendiği doğru mudur?
  9. Yapılacak çalışmalar hakkında gerekli bilgileri alamadıkları için kaygı duyan ve okul önünde basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler, veliler, mezunlar okul idaresince yayınlanan açıklamada yer alan “Okulumuzun imajı ve geleceğine karşı onarılmaz zarar ve imaj kaybı yapacak bu izinsiz ve sorumsuz girişime karşı tüm resmi makamlar bilgi sahibi olup hukuki ve resmi anlamda takip içindedir” ifadeleri ile anayasal haklarını kullandıkları için tehdit edilmektedir. Okul öğrencilerini, velileri, mezunları tehdit eden okul idaresi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  10. İlgili süreçle ilgili bilgilerin okulun paydaşlarından olan öğrenciler, veliler, mezunlar ve bölge sakinleri ile şeffaf bir şekilde paylaşılması ve kamuoyunda yer alan endişe ve soru işaretlerinin giderilmesi düşünülmekte midir?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-47920s.pdf