TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam eden 2021 Bütçe Görüşmeleri’nde Sağlık Bakanlığı bütçesine ilişkin söz alan CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker Bakanlık bütçesinin pandemi yokmuş gibi hazırlandığı eleştirisinde bulundu.
Konuşmasına kaybettiğimiz hekimleri, sağlık emekçilerini ve vatandaşlarımızı anarak başlayan Dr. Ali Şeker, sağlık sisteminin tıkanma noktasına gelmiş olduğunu belirtti. “Artık kapasiteyi aşan bir hasta sayısıyla karşı karşıya kalmış durumdayız. Sürdürülebilir bir sağlık hizmetini verebilmek için alınan bu tedbirlerin çok daha ciddi bir seviyede sürdürülmesi gerekiyor. Önlem olarak açıklanan uygulamalar yeterli karantina uygulamaları değil. En azından on dört gün, gerekli ekonomik desteğin sağlanarak, zorunlu alanlar dışında bütün işletmelerin kapalı olacağı ve herkesin evinde kalabileceği bir tedbirin alınması gerekiyor. Aksi takdirde kapasite aşımıyla ilgili yetersizlikten dolayı ilgili sağlık hizmetine ulaşamadan bir çok vatandaşımızı kaybedebiliriz” uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı bütçesinin pandemi yokmuşçasına hazırlanmış bir bütçe olduğunu belirten CHP’li Şeker, “Hâlbuki bir pandemi sürecindeyiz ve buna uygun olarak bütçenin artırılması gerekiyordu ama Bakanlık bütçesi genel bütçenin yalnızca yüzde 5,7’sini oluşturuyor.” dedi.
Bütün Vatandaşlarımızın Aşıya Ulaşabilmesi Sağlanmalı
Devam eden aşı tartışmalarına da değinen CHP’li Şeker, “Pandemiden kurtardığımız herkesin aşıya ulaşıp hayatını sürdürebilmesi sağlanmalı ama bunun için önce vatandaşlarımızı yaşatmamız gerekiyor. Onun için de alınacak karantina önlemleri, daha çok insanımızı bu hastalığın pençesinden kurtaracak şekilde alınmalı” dedi. Kızamık vakalarında yaşanan artışı hatırlatan CHP’li Şeker, “Kızamıkla ilgili de çok ciddi artışlar var. Bu konuda mutlaka tedbir alınması gerekiyor. Kızamık sayısı dünyada da Türkiye’de de gittikçe artmaya başladı. Aşı karşıtlığıyla ilgili de ciddi artış var. Bununla da ilgili bir tedbir alınması gerekiyor. Aşı depolama tesislerimiz hazırlanıyor mu? Eksi 80 dereceden bahsediliyor. Özellikle Bakanlığın bünyesinde ve şehirlerde bu aşılamaların yapılması için bir hazırlık var mı? Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü tekrar aşı üretecek şekilde aktif hâle getirilecek mi?” sorularını yöneltti.
Şehir Hastanelerine 1 Yılda Gidecek Parayla Üniversite Hastanelerinin Borcu Kapatılabilir
“Şehir hastanelerinin kamulaştırılması düşünülüyor mu?” diye soran CHP’li Şeker, “Üniversite hastaneleri çökmüş durumda. Medikal şirketlerin 17 milyar lira alacağı var ve bu 17 milyar, aslında şehir hastanelerine bu sene ödeyeceğimiz bir para. Bu medikalcilerin ve tıbbi malzeme verenlerin zor duruma düşmesi sadece onları zor durumda bırakmıyor, kamu hastanelerini de üniversite hastanelerini de işlemez hâle getiriyor. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor.” uyarısında bulundu.
COVID – 19 Meslek Hastalığı Sayılsın
Sağlıkçıların “Tükeniyoruz.” dediğine dikkat çeken CHP’li Şeker, “COVID – 19’un meslek hastalığı sayılmasıyla ilgili olarak kanun teklifimizi verdik. Bu kanun teklifinin bütün partilerin ortak çalışmasıyla yasalaşması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.” dedi.
112 Sistemi Tıkandı!
CHP’li Şeker, 112’de bekleme sürelerinin çok uzadığı uyarısında bulunarak “Vefa grupları aramaları ve diğer aramalar da 112’ye yönlendirildiği için 112’de tıkanmalar meydana geliyor. 112 sadece acil hastaların arayacağı bir sistem olmaya devam etmeli. COVID – 19’a ilişkin diğer aramalar, danışma hattı gibi çalışmalar 184 üzerinden devam edebilir ama 112’nin sadece acil hastalara bakacak şekilde tekrardan organize edilmesi gerekiyor” dedi.
Sağlıkta Şiddet Yasası’nın Eksiklikleri Giderilmeli
Hastalık nedeniyle hayatını kaybeden hekimlerimizin sayısının en son bilgilere göre, 70’i aştığını söyleyen CHP’li Şeker, “Bizim, daha önce, bütün partilerin iş birliğiyle, ortaklığıyla ve Bakanımızın da desteğiyle çıkardığımız bir Sağlıkta Şiddet Yasası vardı. O yasanın eksiklikleri zaman içinde ortaya çıktı. Bu eksikliklerin giderilerek gerçek bir Sağlıkta Şiddet Yasası’nı tekrar gündemimize almamız gerekiyor.” dedi.
Televizyon Şarlatanlarının Halk Sağlığıyla Oynamasının Önüne Geçilmeli
Televizyon yayınlarında halk sağlığına ilişkin yanıltıcı bilgiler paylaşıldığı vurgusunu yapan CHP’li Şeker “Televizyonlarda günlerdir ‘Patlıcan iyi geliyor’, ‘Kekik yağı iyi geliyor’ diye reklamlar yapılıyor. Bunlar, hastalığın ciddiyetinin insanlar tarafından kabul edilmesini de önemli ölçüde engelleyen şeyler. ‘Patlıcan, baklagiller, yeşil mercimek tüketilmeli.’ diye açıklamalar yapan kimya mühendisleri televizyonlarda insanların sağlığıyla oynamamalı.” uyarısında bulunarak konuşmasını tamamladı.