3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Tünel’den Galatasaray Meydanı’na sokağa çıkan engelli yurttaşlar, insanca yaşamak istediklerini haykırdı. Hükümetin 2013 yılında 2022 sayılı ve 2828 sayılı yasalarda yaptığı değişikliler nedeniyle hak gaspına uğradıklarını, engelli maaşlarının kesildiğine dikkat çeken Engelli yurttaşlar, Anayasa ve İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı bu yasaların derhal değiştirilmesini istediler.
Türkiye Sakatlar Derneği öncülüğünde Taksim ‘de bir araya gelen yüzlerce engelli yurttaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü Tünel ‘den Galatasaray Meydanı’na yaptıkları yürüyüşle karşıladı.
CHP Milletvekili Ali Şeker, CHP Parti Meclis üyesi Kadir Gökmen Öğüt , İHD, DİSK, Cumartesi Anneleri, Kuzey Ormanları , Anadolu Erenler Cemevi, Emekli-Sen ‘in katıldığı yürüyüşte, engelliler eşit yurttaşlık hakkı istediler. “Sakatlık kader değil, yarattığınız cehennemdir” yazılı pankart ile “ Sokakta olmak istiyoruz”, “ Savaş engel demektir”, “ İnsanca yaşamak istiyoruz” dövizlerini taşıyan engelli yurttaşlar, “ Sağlık uygulama tebliği kaldırılsın”, “ Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber engelli ya hiç birimiz” sloganlarını attı.
ONBİNLERCE ENGELLİ YURTTAŞIN GELİRİ KESİLDİ!
Galatasaray Meydanı’nda engelliler adına açıklamayı TSD Genel Başkan Yardımcısı Turan Hançerli okudu. 9 Milyon 200 bin engelli yurttaşın yaşamını doğrudan etkileyecek bir haksız uygulamayla karşı karşıya olduklarına işaret eden Hançerli, hükümetin 2022 ile 2828 sayılı yasalarda yaptığı değişiklikler nedeniyle on binlerce engelli yurttaşın gelirinin kesildiğine dikkat çekti. 1976 yılından beri yürürlükte olan kanun ve yönetmenlikler gereği, engelliler ve yaşlıların devletten cüzi miktarda sosyal yardım aldığını hatırlatan Hançerli, engellilerin yaşadığı hak gasplarını şöyle aktardı: “2022 sayılı yasa uyarınca bu rakamların; 2016 yılında engelliler için 1 aylık 342,92 TL iken, yaşlılar için ise 228,35 TL kadardı. Ancak hükümetin 2013 yılında engelli/ yaşlı aylığını kapsayan 2022 saylı yasada yaptığı değişiklikle alınan c bu cüzi maaşlar dahi kesildi. Yasa değişikliğine göre, ihtiyaç sahibi yurttaşın engelli/ yaşlı aylığı alabilmesi için artık bireyin kendi geliri yerine, aile ve akrabalarının toplam gelirine bakılıyor. Böyle olunca da ihtiyaç sahibi bireyi akrabaya bağımlı hâle getiren ve insanlık onuruna yakışma zorlayan koşullar ortaya çıkıyor. Yine 2828 saylı yasa kapsamında kendi ihtiyaçlarını gideremeyecek kadar yaşlı veya engelli olanların evde bakım aylığı olarak 924,73 TL bakım aylığı alma hakları var. Ancak yapılan değişikliğiyle birlikte yüzbinlerce yurttaşın bu yardımları kesilmiş ve kesilmeye devam edilmektedir. Bu yetmiyormuş gibi, gelirleri kesilen yurttaşlardan icra ve davalarla paralar geri istenmektedir. Binlerce aileden, icra ve davalarla 10.000 TL ile 70.000TL arasında paralar isteniyor. Açlık sınırının altında yaşam süren engelli ve ailelerinden bu bedellerin istenmesi.”
YASALAR DEĞİŞTİRİLSİN !
Bu yasalarda, bireyin esas alan bir yasal düzenleme taleplerini başta milletvekilleri başta olmak üzere tüm yetkilere defalarca ilettiklerini aktaran Hançerli, yetkililer sorunu düzeltme sözü verseler de bugüne kadar hiçbir değişiklik yapılmadığına dikkat çekti. Hançerli, engelli yurttaşların taleplerini şöyle sıraladı: “ 2022 saylı yasada engelli ve yaşlıya aylık bağlanmasında, engelli bireyden başka kimsenin gelirine bakılmaması yönünde değişiklikler yapılmalıdır, 2828 sayılı yasada sadece bakım ihtiyacı olan kişinin geliri dikkate alınmak suretiyle bakım aylığı bağlanması yönünde değişiklik yapılmalıdır, engellilerden engelli maaşı ve evde parasının faiziyle iadesi için açılan ve davalardan feragat edilmelidir, ailemi değil beni muhatap alın, anayasa ve İnsan Hakları Sözleşmelerine aykırı bu yasalar değiştirilsin.”
Kaynak: Birgün