Gezi Parkı Direnişi sırasında öldürülen Berkin Elvan’ın davası üç yılı aşkın süreden sonra bugün başladı. Davanın sanığı polis can güvenliği olmadığını belirterek SEGBİS ile duruşmaya katılmak istediğini söyledi. Tanınmamak için de takma bıyık, saç ve gözlük kullanması dikkat çekti. Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada, sanık polis F.D’nin tutuklanmasına ilişkin talep reddedildi.

Gezi Parkı Direnişi sırasında polisin gaz fişeğiyle başından vurulan Berkin Elvan, 269 gün süren yaşam mücadelesinin ardından 11 Mart 2014’te yaşamını yitirmişti. Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden 3 yılı aşkın süre geçti.

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin ilk dava bugün görülüyor. Hazırlanan iddianamede ise polis memuru F.D.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Davayı, İstanbul Barosu’nun yanı sıra İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana, Bursa, Aydın, Balıkesir Baroları da takip ediyor.

Duruşmaya, sanık polis F.D., Van’dan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken; Emniyet Müdürlüğü’nden atanan ve ayrıca özel vekalet alan iki avukatı duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya şikayetçiler Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm, babası Sami, kızkardeşleri Gamze ve Özge Elvan ile çok sayıda avukat katıldı. Ayrıca HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya, Celal Doğan, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Hilmi Yarayıcı, Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi, Ethem Sarısülük’ün kardeşi İkrar Sarısülük, Hasan Ferit Gedik’in annesi, Dilek Doğan’ın aileleri de izleyici olarak yer aldı.

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada, sanık polis F.D’nin tutuklanmasına ilişkin talep reddedildi. Duruşma 6 Temmuz’a ertelendi.

Baroların davada katılma talebine red

Ankara, Adana, Van, Aydın, Bursa, Manisa, Antalya, Balıkesir, İzmir baroları davanın insan haklarını ilgilendirdiğini belirterek katılma talebinde bulundu. Berkin Elvan’ın ailesinin doğrudan suçtan zarar görmesinden dolayı katılma talebini kabul eden mahkeme, baroların katılma talebini ise reddetti.

Takma bıyık, saç ve gözlüklerle katıldı

Daha sonra Elvan ailesinin avukatları, sanık polisin kocaman gözlükler, takma bıyık ve saç ile katıldığını belirterek gerçek yüzüyle duruşmaya çıkmadığını, İstanbul’da mahkemeye çıkarılmasını talep etti. Van’daki duruşmada bulunan Elvan ailesinin avukatlarından Murat Timur da, “Sanıkla aramda bir metre var. Ve sanık gözlükleri, takma bıyıkları ve saçı altına saklanmaktadır. Karşımızda adeta bir tiyatro oynanmaktadır” dedi. Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay da “Sanığın bıyığı, saçı gerçek mi? Gözlük hep taktığı gözlük mü? Bunlar bir görevli tarafından tespit edilsin” dedi.

Müvekkilimizi sahtekarlıkla suçladılar

Bunlara karşı sanık polis F.D.’nin avukatları ise “Müvekkilimizi sahtekarlıkla suçluyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Güvenlik nedeniyle duruşmalar Van’da yapılsın” dedi.

Can güvenliğim yok

Söz verilen sanık polis F.D. ise “Eşim hamile. 2 ay sonra doğum yapacak. Can güvenliğim yok. Bu nedenle Van’da duruşmalara katılmak istiyorum” dedi. Ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, can güvenliği ve hedef olma ihtimali nedeniyle sanığın SEGBİS aracılığıyla duruşmalara katılması talebini kabul etti. Duruşmaya öğle arası verildi.

 Kimsenin ölmesine neden olmadım

Polis F. D. ifadesinde, “olay tarihinde Okmeydanı’da görevlendirildiklerini, yolu trafiğe kapatan eylemcilere müdahale ettiklerini, daha sonra ara sokaklara kaçarak yeniden toplanan grupların kendilerine mukavemette bulunduğunu” anlattı. Olay sırasında ZET silahı (gaz fişeği atan silah) kullanıp kullanmadığını ise hatırlamadığını söyledi.

DURUŞMA 6 TEMMUZ’A BIRAKILDI
Mahkeme heyeti ara kararında, sanığın tutuklanmasına ilişkin talebi dosyadaki delil durumu, sanığın duruşmaları takip etmiş olması, yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesinin bulunmaması dikkate alınarak yerinde görülmediğinden reddine karar verdi. Heyet, sanığın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilerek bıyığı ve saçıyla ilgili rapor aldırılması yönündeki talepleri de dosyada fotoğrafların bulunması, görüntü kayıtları, sanığın görüntü kayıtlarının yeniden aldırılmasına ilişkin hususlar dikkate alınarak reddine hükmetti. TÜBİTAK’a görüntü iyileştirilmesine dair müzekkerenin beklenmesine de karar veren heyet, duruşma sırasında taraflarca iddia ve savunma dokunulmazlığını aşan söz ve eylemlerin olup olmadığının takdir ve ifası için İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesini kararlaştırdı. Duruşma, 6 Temmuz tarihine bırakıldı.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin Okmeydanı’nda çıkan olaylarda 16 Haziran 2013’te kafasına gaz kapsülü isabet eden ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada savunmasını yapan polis F.D. “Çevik Kuvvet’te çalıştığım 3,5 sene boyunca kimsenin yaralanmasına ya da ölmesine neden olmadım” dedi. Anne Gülsüm Elvan ise “Hala o ekmeği bekliyorum, hala o fırına gidemiyorum. Siz bunları cezalandırmadığınız sürece daha çok katil çıkacak” diyerek gözyaşı döktü. Duruşma salonundaki izleyiciler de gözyaşlarına hakim olamadı.
Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan ve Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Van’dan duruşmaya bağlanan tutuksuz sanık polis memuru F.D. ifadesinde, olay günü Okmeydanı’na belediye otobüsüyle götürüldüklerini, ancak Okmeydanı’na varmadan yolun kapalı olduğunu görüp indiklerini, kendilerine bu sırada bir grup tarafından molotoflarla saldırıldığını anlattı. E-5 yolunun paralel caddelerinde beklediklerini ifade eden F.D. başbakan oradan geçeceği için yolun açık kalacağı yönünde talimat verildiğini belirtti. F.D. “O gün 25-26 saat görev yapmıştık. Olayla ilgili detayları hatırlayamıyorum. Ama kimseyi yaralayacak şekilde gaz fişeği kullanmadım. Çevik Kuvvet’te çalıştığım 3,5 sene boyunca kimsenin yaralanmasına ya da ölmesine neden olmadım” dedi.
ZET’i kullanmaya yetkisi 4-5 kişi oluyor 

Mahkeme Başkanı’nın ZET silahı kullanıcısı olduğuna ilişkin sorusu üzerine sanık polis F.D, “Her çevik kuvvet grubunda gaz fişeği silahı kullanmaya yetkili 4-5 kişi oluyor. Ancak bizim grupta kağıt üzerinde ben kullanıyordum. Ama kendi aramızda değişmeli kullanıyorduk” diye cevap verdi. Sanık F.D., E-5’in paralel caddelerinden iç kesimlere doğru hiç girmediğini ileri sürdü.

Görüntülerdeki kimseyi tanımadım 

Daha sonra Elvan ailesinin avukatı Murat Timur sanığa, bıyığı, saçının takma olup olmadığını sorması üzerine sanık F.D. takma olmadığını, gözlüğün de kendine ait olduğunu söyledi.

Sanıktan şikayetçiyim 

Duruşmada daha sonra söz verilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, sanıktan şikayetçi olduğunu belirtti. Elvan, oğlu Berkin’e mezuniyet için kıyafet aldıklarını, oğlunun kız arkadaşlarına şaka yapmak için torpil alacağını söylemesi üzerine 5 lira verdiğini anlatarak “Bu bildiğiniz kızkaçırandır. Berkin daha sonra ‘Anne bana 5 lira vermiştin, ben döner yedim’ dedi. Oğlum 1 liralık da internet oynamış. Bu parayla hem internet oynayıp hem yemek yeyip hem de nasıl torpil alır?” diye konuştu.

Hala o emkeği bekliyorum, hala o fırana gidiyorum 

Gülsüm Elvan, olay günü oğlunun ekmek almaya çıktığını belirterek “Dışarıda hiç olay yok. Hiçbir şey yok. Yoksa oğlumu gönderir miyim? Gaz kokusu gelmesin diye kapalıydı camlar. Oğlumun geciktiğini düşündüm. Daha sonra Berkin’in kafasının kırıldığını söylediler. Ben hala normal düştü biliyorum. Bir komşumuz bana sarılıp ağlayınca anladım” dedi. Gülsüm Elvan, “Hem vurdunuz, yetmiyormuş gibi kurtulma şansı yüzde 50 olduğu halde elinden aldınız. 5 dakika mesafe yol varken çocuğumu 25 dakika tutuyorlar. Bu suç değil mi? Bu yaştaki çocuğun elinde silah da olsa öldürmeyecektin. Utanın, çocuk katilleri bunlar. Oğluma aldığım kıyafetler hala evde duruyor. Hala o ekmeği bekliyorum, hala o fırına gidemiyorum. Siz bunları cezalandırmadığınız sürece daha çok katil çıkacak. Bu hakimler adalet getirmedikçe daha çok Berkin öldürülür. Dilerim Allah’tan katil, çocuğunu eline alamasın. Anlasın beni. Benim çocuğum ekmeğe gitti” diye gözyaşı döktü. Mahkeme salonundaki izleyiciler de ağladı. Gülsüm Elvan ifadesinin ardından fenalaşınca duruşmaya ara verildi.

Kaynak: Cumhuriyet