AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla TBMM’ye sunulan ve Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen içtüzük değişiklik teklifinin ‘muhalefetin sesini kıstığı, kürsü hakkını engellediği’ gerekçesiyle protesto eden CHP’li milletvekilleri, dün tam 13 saat Meclis Genel Kurulu’nda oturdu. CHP’liler, eylemleri sırasında kendi ses sistemlerini de kurarak, sabaha kadar söz alıp, süresiz konuştular. CHP’lilerin konuşmaları da ‘Şeker TV’ ve Halk TV tarafından kesintisiz, canlı olarak yayımlanırken, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Burası sokak değil” diyerek, CHP’den eylemini sonlandırmasını istedi. İçtüzük değişikliği önerisi, genel kurulda 3 gün süren görüşmelerin ardından kabul edildi.
CHP’li milletvekilleri dün gece saat 01.00’de, Meclis Genel Kurulu’nda oturma ve salonu terk etmeme eylemi başlattı. CHP’li milletvekillerinin ‘içtüzük değişiklik teklifinin muhalefetin, milletvekillerinin ve milletin sözünün kesildiğini’ belirterek başlattığı eylem tam 13 saat sürdü.
HDP’den destek
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Aynı ‘Adalet Yürüyüşü’nde olduğu gibi, barışçıl, hem çok aktif hem çok pasif bir direnişle, sizler bu gece evlerinize giderken, ortadan kaldırılan söz haklarımıza, temel kanun olarak getirildiği için üzerinde 54 milletvekilimiz söz alabilecekken, 21 milletvekilimizin ancak konuşmasına, yayımlandığı tarihten itibaren 10 dakikalık sözlerin 3 dakikaya düşmesine, muhalefetin sesinin kesilmesine bir tepki olarak CHP Grubu, milletin oyları ile geldiği parlamentoyu bu gece terk etmiyor, milletin söz hakkını savunmaya devam ediyor” dedi. Genel Kurul’u yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da, CHP’li milletvekillerine, “Burası sokak değildir, Meclis’tir, milletin Meclisi’dir. Meclis’in vahametine halel getirecek davranışlardan, tutumlardan lütfen kaçınalım. Böyle bir ikazda bulunmak istiyorum. Meclis’in vahametine uygun olmayan eylemleri bırakalım” derken, HDP’liler CHP’li milletvekillerine destek verdi.
‘Protesto haktır’
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Aydın’ın sözlerini eleştirerek, “Ama sokakta olan arkadaşlarımız da var. Onların nasıl halkla buluşması engelleniyorsa ve demokrasiden söz etmek mümkün değilse, Meclis’te de çoğunluk tahakkümünü demokrasi zannedenler var. Komisyonda konuşulması ama tek bir önerinin dahi dikkate alınmaması demokrasi değil. Bu nedenle CHP’li arkadaşların ifadelerine aynen katılıyoruz. Herkesin her yerde demokratik hakkını kullanma hakkı vardır. Protesto da bir haktır. Umarım bunu AKP’nin de anladığı bir gün gelecektir” diye konuştu.
Salonu terk etmediler
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise “Ana muhalefet partisi sorumluluğunu yerine getiremeyip, sokakta adalet arayanları, sokağı Genel Kurul’a taşıma gayretleri içerisinde bulunanları ve Genel Kurul’u eylem alanına çevirenleri kendi yanlışlarıyla, CHP ve HDP’yi baş başa bırakıyoruz” diyerek, AKP’ye destek oldu. Aydın da bunun üzerine “Meclis’in sokak alanı olmadığı gibi müsamere alanı da olmadığını” da söyleyerek, CHP’li milletvekillerinden eylemlerini sonlandırmalarını istedi. Aydın, CHP’li vekillerin eylemlerini sürdürmeleri üzerine, Genel Kurul’u kapattı. CHP Grup Başkanvekili Özel ve CHP’li milletvekilleri ise salonu terk etmeyerek, eylemi başlattı.
Kapıyı açmadılar
Meclis’te sabah mesainin başlamasının ardından Özgür Özel, gazetecilerin genel kurulu izlediği basın locasının kapısının açılmasını istedi. Ancak polis ile Meclis basın bürosu çalışanları kapıyı açma sorumluluğunu üstlenmek istemedi. Bunun üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Meclis 2 No’lu kapıda bulunan anahtarı almaya gitti. Anahtarı imza karşılığı alan Ağbaba geldikten sonra kapı açıldı, basın içeriye alındı. Özel de kapıyı açarken, “CHP iktidarında bu kapıları sökeceğiz. Genel kurul kapısız olacak, herkes girecek. Dünyanın izlediği bir oturumu parlamento muhabirlerine kapatamazsınız” diye tepki gösterdi.
CHP’liler kendi ses sistemlerini kurdu
CHP Milletvekili Ali Şeker, ses sisteminin kapatılması nedeniyle dışarıdan Genel Kurul’a ses sistemi getirirken, konuşmalar telsiz mikrofonla yapıldı. Şeker, teklifin ‘temel yasa’ olarak iki bölüm halinde görüşülmesine tepki göstererek, “İçtüzük üzerinde her maddede konuşma imkânımız kaldırıldı. Her bir maddede 25 dakika konuşacakken, konuşma süremiz 5 dakikaya düşürüldü” dedi. CHP’li vekillerin tarih önünde şerhlerini düşmesi amacıyla bu eylemi yaptığını söyleyen Özgür Özel de “Seçilmediğimiz makama oturmayız” diyerek, Başkanlık Divanı’nda CHP’li kâtip üyeler Ali Haydar Hakverdi ve Fatma Kaplan Hürriyet’in olacağını söyledi. Daha sonra CHP’li vekiller, kura çekerek söz aldı. Meclis oturumu açılmadığı için konuşmalar resmi olarak kaydedilmese de CHP’liler oturum açıkmış gibi çalıştı. Konuşmalar, Şeker’in internet üzerinden kurduğu ‘Şeker TV’ ile Halk TV’den kesintisiz yayımlandı. Seslerinin kısılamayacağını söyleyen Şeker, halkın sesini duyurmaya devam edeceklerini söyledi. Şeker konuşurken salondaki ışıkların büyük bölümü kapatılınca, CHP’liler salonu ve Genel Kurul kürsüsünü led lambalarla aydınlattı. Konuşmalara ilişkin tam tutanak da tutulurken, bu tutanakların daha sonra yayımlanacağı dile getirildi. |
Ahmet Şık’ın sözleriyle protesto ettiler
Meclis Genel Kurulu’nda konuşmalar, siyah bir örtüyle kapatılan kürsüde yapılırken, yer yer milletvekilleri slogan da attı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, konuşmasını tamamladıktan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı yürüyüşte söylediği, ‘Geliyoruz zincirleri kıra kıra’ marşını seslendirdi. Milletvekilleri, konuşmalar arasında ‘hak, hukuk, adalet’ diye de slogan attı. CHP’li Eren Erdem de konuşmasını, gazetemiz muhabiri Ahmet Şık’ın Cumhuriyet davasında yaptığı savunmadan hareketle, “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet diyoruz ve içtüzük görüşmesini, getirilen içtüzüğü reddediyoruz, kabul etmiyoruz. Halk adına burada konuşma hakkımızın kısıtlanmasına karşı direnişimizi artırarak, büyüterek devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: Cumhuriyet