Kültürel Kalkınma Eylem Planı kapsamında yapılan işe alımlara ilişkin

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından Anayasanın 98 inci ve İçtüzüğün 96 ncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

21 Nisan 2016 tarihinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Kültürel Kalkınma Eylem Planı” kapsamında 1200 gencin geçici süre ile müze ve ören yerlerinde istihdam edileceği belirtilmişti. İş-Kur kapsamında gerçekleştirilecek projenin tanım bölümünde istihdam edilecek kişilerin “Kültür ve Turizm konusunda, istihdamın gerçekleşeceği kentin tarihi konularında kendini yetiştirmiş temsil yeteneğine sahip kişiler olması” gerektiği açıkça belirtilmiş ve bu kapsamda alımların mülakatla yapılması istenmişti. Fakat yapılan alımlar incelendiğinde İstihdam edilen kişilerin muhasebe, Büro Yönetimi, Maliye gibi bölümlerden ve tanımda belirtilen yetkinlikten uzak kişilerden seçildiği görülmüştür. Bu durum Müze ve Ören yerlerinin, sergilenen eserlerin tanıtımı ve ziyaretçilere yardımcı olunması gibi uzmanlık gerektiren, istihdama konu olan işin amacına uygun yürütülmesine engel olmaktadır. İstihdama konu olan işin tanımında belirtilen yetkinliğine sahip Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Müzecilik, Turizm, vb. bölümlerden mezun binlerce genç işsizken, işe alınanların konuyla ilgisiz meslek gruplarından seçilmiş olması kurumlara olan güven ve meslek ahlakı konularında olumsuz düşüncelere neden olmuştur. Ayrıca müze ve ören yerlerinde söz konusu işin alanında uzman olmayan kişilerce yapılacak olması ilgili kurumların müze ve ören yerlerine gereken önemi göstermediği izlenimini vermektedir.
Bu noktalardan hareketle;
1. Proje kapsamında istihdam edilen 1200 kişi arasında; Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Müzecilik ve Turizm bölümlerinden mezun kaç kişi vardır?
2. Projenin tanım bölümünde yer alan ve istihdam edilecek kişilerin söz konusu yetkinliklerine göre seçimlerinin yapılması için mülakat yapılması istenmiştir. Mülakat heyeti kişilerin yetkinliklerini neye göre ölçmüştür?
3. Mülakat heyeti söz konusu yetkinliği ölçecek nitelikte uzmanlardan oluşmuş mudur? Mülakat heyetlerinde görev alan kişilerin kurumsal görevleri ve meslekleri nedir?
4. Söz konusu mülakatlar İl İş-Kur Müdürlüklerince yapılmıştır. İş-Kur Müdürlüğünde Kültür Turizm ve Müze, ören yerleri konularında kişilerin yetkinliğine karar verecek, kişileri sınayabilecek uzman personel var mıdır?
5. Müze ve ören yerlerinin tanıtımı ve gelen turistlere yardımcı olunması işini; bu işi aldıkları eğitim ışığında mesleki yetkinlikle yapabilecek ilgili bölümlerden mezun kişilerin başvurularıyla kısıtlamak yerine neden 18 yaşını geçen ve işsiz olan herkesin başvuracağı şekilde ilana çıkılmıştır?
6. İstihdam edilen kişilere işin niteliğine yönelik herhangi bir eğitim verilmiş midir?
7. Kültürel Kalkınma Eylem Planı ve bu kapsamdaki istihdam programının verimliliğini denetleyecek herhangi bir birim oluşturulmuş mudur?
8. Söz konusu projenin hedef bölümünde “Turizme teşvik amacıyla işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi” ibaresi bulunmaktadır. İstihdam edilenler arasında eğer varsa arkeoloji, sanat tarihi, tarih, müzecilik ve turizm dışındaki muhasebe, maliye ve diğer bölümlerden mezun olan kişilerin bu proje ile turizme katkıları ve kendi mesleki niteliklerini geliştirme imkânları olacak mıdır?
9. İstihdam edilecek kişilerle ilgili olarak İş-Kur müdürlüklerine AKP il ve ilçe başkanlıklarından işe alınacaklar listesi gönderilmiş midir?

https://www2.tbmm.gov.tr/d26/7/7-6791s.pdf