Güvenlik soruşturması gerekçesi ile ataması yapılmayan doktorlara ilişkin

Güvenlik soruşturması gerekçesi ile ataması yapılmayan doktorlara ilişkin

OHAL kapsamında 29 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu personeline güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması şartı getirilmiştir. Tıp fakültelerinden mezun olup mecburi hizmetlerini yapmak için atama bekleyen doktorlar da güvenlik soruşturması kapsamına alınmıştır.

Temmuz ayında OHAL’in kaldırılmasına rağmen demokratik haklar üzerinde ciddi kısıtlamalar getiren OHAL uygulamaları devam ettirilmektedir. Bu sebeple 676 sayılı KHK’nın çıkarılmasının ardından geçen sürede güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması iktidar eliyle, özellikle muhalif görüşlü mezunlar açısından bir tehdit ve cezalandırma aracına dönüştürülmüş, sadece geçtiğimiz yıl içerisinde mezun olan binin üzerinde doktor adayı yıllar boyunca gecelerini gündüzlerine katarak hak kazandıkları ve gönül verdikleri mesleklerini yapamaz hale getirilmiştir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmaları olumsuz sonuçlanan doktor adaylarına Sağlık Bakanlığı tarafından “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendindeki atama şartlarını taşımadığınız anlaşıldığından, atamanız yapılamamıştır” içerikli bir yazı gönderilmektedir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlandığı için görevine başlayamayan, dolayısıyla mecburi hizmet şartını yerine getiremeyen doktor adayları, Geçici Mecburi Hizmet Muafiyet Belgelerini de alamadıkları için kamu sektöründe çalışamadıkları gibi, özel sektörde de mesleklerini icra edememektedir. Bu hak ihlalinin çok çeşitli ve ciddi sıkıntılar yaratacağı açıktır. Resmi çalışma imkanı bulamayan mezun doktorlar kaçak şekilde ve çok düşük ücretlerle çalışmaya mecbur bırakılmakta, diğer taraftan hastaneler de ciddi bir doktor açığı nedeniyle vatandaşlarımıza yeterli sağlık hizmeti sunamamaktadır. Yetişmiş doktor adaylarına yurt içerisinde kamu ya da özel sektörde çalışma imkanı tanınmaması ülkemizde son yıllarda artan beyin göçünü daha da hızlandırmaktadır. Bu çerçevede;

  1. 2018 Ekim ayı itibariyle 657 Sayılı Kanunun 48. Maddesinin 1. Fıkrasının A bendi gerekçe gösterilerek ataması yapılmayan Tıp Fakültesi mezunu sayısı kaçtır?
  2. Ataması yapılmayan doktor adaylarının güvenlik soruşturmalarının ve arşiv araştırmalarının olumsuz sonuçlanmasında somut belgelerden ziyade, objektif olmayan soyut kriterlerin dikkate alındığı iddiaları doğru mudur?
  3. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlandığı için kamu kurumlarında çalışma imkanı bulamayan doktor adaylarının özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarına imkan veren “Geçici Mecburi Hizmet Muafiyet Belgesi” neden verilmemektedir?
  4. Hem ataması yapılmayan doktor adayları hem de nitelikli sağlık hizmeti almayı bekleyen vatandaşlarımız açısından ciddi mağduriyet yaratan bu durumun çözümü için Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi bir çalışma yapılmaktadır?

https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-4782s.pdf