ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şimdi, öncelikle, bütçe dönemindeyiz ve önümüzdeki senenin nasıl şekilleneceği Plan ve Bütçe Komisyonu, arkasından da Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.
Buraya, özellikle iktidar partisinin… Çünkü müsilajı da biz önermiştik, reddedilmişti, bir hafta sonra iktidar partisi önerince beraber kabul edildi. Hakikaten, partilerüstü bir mesele ve acilen kaynağın aktarılması… Bir de fiziksel kısıtlar nedeniyle yaşayacağımız gecikmeler var, imalatlar olsun işletme olsun…
BAŞKAN MUSTAFA DEMİR – Yer problemi olsun…
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Yani yer problemleri çok kısa süre içerisinde, bir kararla çözülebilecek bir mesele. Bunların, o kararların, bir kere, toparlanıp hemen hızla çözülmesi gerekiyor. bütçesinin mutlaka bir önergeyle bir ödenek ayrılarak…
BAŞKAN MUSTAFA DEMİR – Peki, bütçeyi kim, nasıl kullanacak? Yani normal şartlarda, hani, belediyelerin -ben açmak için söylüyorum- bütçeleri var yani arıtmadan, atık sudan kaynak alıyorlar, vatandaştan para alıyorlar vesaire. Yani bunun uygulanması nasıl olacak? Daha da açmak istiyorum, yani özel sektörle mi, belediyelerle mi yani sonuç odaklı düşünürsek nasıl yapılacak?
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Şöyle ifade edeyim ben: Şimdi, bir kere, yürüyen projeler var, yürüyen projelerin finansman kaynak sorununu hemen çözmek lazım yani ödeneksizlikten devam etmeyenleri devam ettirmek gerekiyor.
İşletme konusunda, bu bir kamu işidir ve son yıllarda Plan Bütçe Komisyonlarında da biz görüyoruz, özel sektöre işte yap-işlet-devret tarzında konuşmalar geçiyor; bu, bence, doğru değil çünkü kamu bu işi yapabilir, yeteri kadar çevre mühendisimiz de var, kimya mühendisimiz de var, buna mutlaka bir kadro tahsis edilmesi gerekiyor. Müteahhit kârları üzerine eklenip daha da kamuya maliyetinin artmaması gerekiyor. ayrıca, atık su parasını bütün belediyeler alıyor ve bu atık su parasının başka bir yerde kullanılmaması gerekiyor, aynı deprem parası gibi başka yerde kullanılmaması gerekiyor. eğer biz deprem parasını senelerce yerinde kullanmış olsaydık belki İstanbul’un dönüşümle ilgili hiçbir problemi kalmayacaktı. Onun için, hangi mantıkla çıkartılıyorsa bu tür yasalar, yönetmelikler, onun da takibinin yapılması gerekiyor, başka alanlarda kullanımını engelleyecek bir önlem mutlaka almak gerekiyor.
Bizim toplantımıza gelen bir hoca vardı, işte, “Yedi sekiz yıllığına özele verilsin.” gibi… Bu doğru bir yöntem değil, müteahhit kârını düşünecek. Bu tesislerin kârı değil, verimli çalışması önemli. Bunun yükünün de kamu üzerinde kalması ve kamunun da bunu hakkıyla yerine getirmesi gerekiyor. Biz, biliyoruz ki birçok firmanın atık su arıtmayla ilgili kendi içlerinde üniteleri var, elektrik maliyetini kâr olarak kendi hanelerine yazmak için etkin bir şekilde çalıştırmıyorlar. Etkin çalıştırılmasının sağlamanın yolu kamuda ve düzgün denetimle bu işin takip edilmesiyle mümkün.