Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından Anayasanın 98 inci ve İçtüzüğün 96 ncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Gelişmiş ülkelere bakıldığında, sürekli değişmeyen köklü bir eğitim sisteminin varlığı ilk göze çarpan özelliktir. Ancak ülkemizde, göreve gelen her yeni bakan ve bürokrat ile birlikte değişen eğitim sistemi ve kuralları geleceğimizi inşa edecek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde onarılamaz zararlara sebep olmaktadır.
Bu sene, üniversitelere öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlenen sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart 2017 tarihinde saat 10.00’da yapılmıştır. Bu sene ilk defa gerçekleştirilen uygulama ile sınavların yapılacağı yerlerde sınav binalarının kapıları saat 09.45’te kapatılarak, 10:00’da başlayacak sınava gelenler sınavın başlamasına 15 dakika kala sınav salonlarına alınmamıştır. Yurt genelinde bu uygulamadan yeterince bilgi sahibi olmayan ve yıllardır sınavın başlamasından sonraki ilk 15 dakika içerisinde sınava girilebilir kuralının geçerliliğinin devam ettiğini düşünen birçok aday sınav salonlarına alınmamıştır.
Bu noktalardan hareketle;
1. Yeterli dikkat çekici uyarı yapılmadan hayata geçirilen bu uygulama sebebiyle Türkiye genelinde sınava sokulmayarak mağduriyet yaşatılmış öğrenci sayısı kaçtır?
2. Aylardır hazırlandıkları sınava bu uygulama nedeniyle giremeyip mağduriyet yaşatılan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
3. Sınava girenlerin büyük çoğunluğu bu sınava daha önce girmiş olanlardan oluşmaktadır. Yıllardır yapılagelen uygulamanın aksine sınava girecek olan öğrencileri mağdur edeceği açık olan böyle bir yönteme geçilmesinin gerekçesi nedir?
4. Söz konusu kural değişikliğine gidilmeden önce konuyla ilgili akademisyen, ölçme ve değerlendirme uzmanı ile eğitimcilerin görüşüne başvurulmuş mudur?
5. İstanbul, Ankara, İzmir ve trafik sıkıntısı yaşanan diğer büyük illerimizde bu kuralın öğrencilerin bir senesine mal olabileceği neden düşünülmemiştir?
6. 14 yıllık iktidarınızın başından bu yana 4+4+4 uygulaması, köklü proje okullarındaki eğitim kadrolarının dağıtılması, sürekli müfredat ve kitap değişikliği, sürekli sınav sistemi değişikliği, deneyimli akademisyenlerin üniversitelerden atılması, bilim üretmeden diploma üreten yetersiz kamu ve özel üniversitelerin kurulması gibi Türkiye’nin geleceğine büyük zarar veren; eğitimi dolayısıyla da Türkiye’nin geleceğini tahrip eden uygulamaları ısrarla neden devam ettiriyorsunuz?
https://www2.tbmm.gov.tr/d26/7/7-12539s.pdf