Aşağıda yer alan sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İnsan sağlığı alanında hizmet sunan sağlık çalışanları (doktor, hemşire, sağlık memuru, vd.), mesleğin doğası itibarıyla insanlarla doğrudan temas etmekte ve yeterli sağlık hizmeti alamadığını öne süren hasta ve hasta yakınlarının yol açtığı şiddet olaylarına maruz kalmakta, darp edilmekte, yaralanmakta ve hayatını kaybetmektedir.
AKP iktidarlarının sağlıkta dönüşüm adı altında dayattığı sağlık kurumlarını ticarethaneye çeviren performansa dayalı hizmet politikası, düşük ücret, düzensiz ve uzun çalışma saatleri, personele sunulan yetersiz sosyal imkânlar ve yetkililer tarafından sürekli dile getirilmesine rağmen çözülemeyen personel yetersizliği sağlık hizmetinin kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.
Devasa büyüklükte binalar yaparak sağlık hizmeti sunulacağını düşünen iktidar, sağlık hizmetinin uzman hekim ve yetişmiş sağlık personeli tarafından verildiğini göz ardı etmektedir. Yeni açılan Mersin Şehir Hastanesi’nde ameliyat yapacak ortopedi ve beyin cerrahı olmayınca hastaların başka hastanelere sevk edilmesi yürütülen yanlış politikaların sonucudur.
Özellikle büyük şehirlerde yaşanan yoğun bakım kapasite yetersizliğine kötü yönetimden kaynaklanan uzun beklemeler, 6 ay sonrasına verilen randevular, doktor yetersizliğine bağlı olarak hastalara yeterli vakit ayıramama, sağlık sistemini yöneten bürokrat ve politikacıların sağlık çalışanlarını hedef gösteren söylemleri eklendiğinde, sağlıkta şiddet sorunu önlenemeyen bir biçimde artmaktadır.
Bu noktalardan hareketle;
- 2002 yılından bu yana sağlık alanında sözlü ve fiziki olarak şiddete uğramış sağlık çalışanlarının sayısı nedir? Bu saldırıya uğrayanların ünvanlarına göre sayısı nedir? Yaşanan vakaların illere göre dağılımı nedir?
- Söz konusu saldırıların kaçında yaralanma, kalıcı hasar ve ölüm meydana gelmiştir?
- Sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarına bağlı olarak açılan kaç adet dava bulunmaktadır. Bunların kaçına Sağlık Bakanlığı müdahil olmuştur?
- Sağlık çalışanlarının başvurması için kurulmuş olan Beyaz Kod ve 113 nolu Acil Şiddet Hattına yapılmış olan başvuru sayısı kurulduğu günden bu yana yıllara göre ne kadardır?
- Sağlık alanında meydana gelen şiddet vakalarını azaltmak ve kamuoyu duyarlılığı oluşturmak adına yapılmış olan, yapılan ve yapılacak olan çalışmalar nelerdir?
- Sağlıkta şiddeti önlemek amacıyla Bakanlıkça ayrılmış herhangi bir bütçe bulunmakta mıdır?