ALİ ŞEKER (İstanbul) – Sayın Ağar, Emniyet Genel Müdürlüğünüz döneminde çok sayıda faili meçhul cinayet işlendi ve bunların içerisinde çok sayıda gözaltında kayıplar yaşandı. Bunlardan birisi de Hasan Ocak, benim mahalleden komşumdu ve gözaltına alındı…
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Kaç yılında olmuş?
ALİ ŞEKER (İstanbul) – 1993-1994 yıllarında oldu. Yani sizin Emniyet Genel Müdürlüğünüz zamanında Necdet Menzir…
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – İstanbul Emniyet Müdürüyken, Allah rahmet etsin.
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Evet, Emniyet Müdürüyken. Ve parmakları mürekkepli, ayakkabısının bağcıkları çözülmüş, kemeri alınmış vaziyette Beykoz’da bir ormanlık alanda bulundu, sonra kimsesizler mezarlığına maalesef defnedilmişti. Daha sonra otopsi kayıtlarından…
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Gözaltına alınmış mı?
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Gözaltına alınmış, ki alındığına dair görgü tanıkları var. Gözaltındayken o dönem komşumuz olduğu için biliyorum…
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Kaydı kuydu yok mu yani?
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Gözaltındayken bilgiler geliyor, sonra bunların hepsinin kayıtları nasıl oluyorsa yok ediliyor. Bu sadece tek bir örnek değil, çok sayıda örneğin olduğu… Ve sistematik olarak o dönemde çok sayıda gözaltında kayıp yaşandı. Sizin Emniyet Genel Müdürlüğünüzde ekibinizin böyle bir şey yapmasına nasıl…
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Göz yumdunuz?
ALİ ŞEKER (İstanbul) – …engel olmadınız?
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Yok canım, haberimiz olan her türlü gayrikanuni hareketlere tabii ki mani oluruz, rahmetli Necdet Menzir de mani olurdu. Yani bundan başka somut bir örneğiniz var mı İstanbul Emniyet Müdürlüğünde kaybolan kimse?
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Çok sayıda kayıplar var, ben yakinen bildiğim ve tanıdığım bir kişi olduğu için onu özellikle size söyledim.
Onun dışında 81 emniyet müdürünün 74’ü bu yapının elemanı olarak çıktı şu son dönemde, İçişleri Bakanı bunu ifade etti.
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Kim söyledi onu?
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Efkan Ala söyledi.
Şimdi, sizin döneminizde de biliyorsunuz siyasi irade bu kişilerin buraya tayinini gerçekleştirir, tavsiyelerde bulunur. Bu tavsiyelerde bulunanlar devam ettiği müddetçe yeni atamalarda benzer sıkıntılar yaşanır mı? Sizin tecrübelerinizden bu konuda istifade edebilir miyiz?
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Yani şöyle söyleyeyim: Yani Efkan Bey orada bana göre yanlış bir söz söyledi, bir genç meslektaşım ama. Cumhurbaşkanına giden üçlü kararnamelerde Başbakan imzasından evvel Başbakan Müsteşarının parafı olur. 81’in 74’ünde bu varsa bu paraflara niye imza attınız, niye o zaman Sayın Başbakanı ikaz etmediniz, niye bu konuda gerekli araştırmaları yapmadınız diye sizin Mecliste sormadığınızı ben burada sorayım. Yani kendi Hükûmetiniz bu tayinleri…
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Soruyoruz zaten, ona sürekli soruyoruz.
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Sizin kendi Hükûmetiniz bu tayinleri yaptı, siyaseten de kendi Hükûmetinize yara veriyorsunuz. Talihsiz bir beyanat olarak görüyorum.
İkincisi: İşte, ben demin bir şey söyledim, dedim ki: Ben bu göreve gelirken bir sene bize karışmayacaksınız dedim, tayine, terfiye, komisere kadar karışmayacaksınız; biz bir ekip kuracağız, çalışacağız, hiçbir milletvekili bizden hiçbir talepte bulunmayacak, tayinleri biz yapacağız. Kabul mü? Kabul. Yoksa kabul etmeyeceğiz görevi, biliyoruz bu zorlukları. Bu her dönemde her siyasi iktidarın başındaki problemdir. Bizim de -Allah eksikliğini vermesin- polis teşkilatı torpil bulmakta yüksek uzmanlığa sahiptir yani herkesi bulurlar ve yaptırırlar işlerini. Dolayısıyla, burada bir tavır koymak lazım. O bakımdan iki şey yaptık. Bir: Haftada bir gün memur dinleme günü yaptım. İşimi gücümü bıraktım, sabahtan akşama kadar memur taleplerini ben alıyordum, yapılması lazım gelenleri yapıyorduk, dolayısıyla insanların başka kapıya gitmelerini önledik. Bu bir metottur tabii. Bir diğeri de, Allah var, o zaman Sayın Başbakanın onayını aldık, o zamanki SHP Genel Başkanı ya Murat Bey’di ya da Erdal Bey miydi, onlar da karışmadılar tayinlere. Ama yani baktığımız vakit verimli sonuçlar alındı. Yani uzak durmak lazım bu işten çünkü geliyor size çeşitli temaslarla. Yani bilmiyorsunuz nedir ne değildir, kapasitesi nedir, gücü nedir, ne değildir. Dolayısıyla, bu sıkıntılar her iktidarın başına gelebilir yani olabilir.
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Yüzde 93 oranında yüksek olmasının herhâlde bir payı var.
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Yani, o arkadaşımız bilmiyorum niye öyle söyledi. Ben öyle bir oran da var mı bilmiyorum? Değiştirdiler mi acaba o kadar? O kadar takip etmedim.
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Çoğu içeride.
NURSEL AYDOĞAN (Diyarbakır) – Çoğu tutuklu değil…
ALİ ŞEKER (İstanbul) – 1995’te Hasan Ocak’ın kaybedilmesiyle…
İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI MEHMET KEMAL AĞAR – Onlar ilçe, il emniyet müdürleri önemli.