ALİ ŞEKER (İstanbul) – Sunum için teşekkür ediyorum.
Vermiş olduğunuz haritalarda müsilajın yerleşimi ve yönelimi konusunda kuzeydoğu yönelimli olduğu ve bunun da muhtemelen işte, güneyden gelen rüzgarlarla ısının da beraber artışını tetiklediği ve sonrasında müsilajı da özellikle kuzey kıyılarına doğru yönlendirdiği gözüküyor. Yani bu süreçte akıntılar ve rüzgarlar ne kadar etkili? Dip akıntısı ve yüzey akıntısı -işte, Marmara’nın kendine özel- ne kadar etkili? Bu konuda hep kuzeydeki ceplere, körfezlere yığılıyor, yarın bir gün de muhtemelen yine böyle olacak ve biz bunu uygun iklim koşullarında, yine alg patlamalarında yaşayacağız. Bu kirlilik böyle devam ettiği müddetçe bu alglar çoğalmaya devam edecek bir yere kadar. O konuda özellikle belli bölgelerin bu şekilde yoğunlaşması karşısında oralarda lokal bir şeyler mi yapmak gerekiyor? Marmara’yı topyekûn korumamız gerekiyor ayrı ama oralara özel bir şeyler daha yapmamız gerekiyor mu?
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. TAŞKIN KAVZOĞLU – Bizim analizlerimiz -deniz bilimci hocalarımız daha iyi bilirler, meteorolojik de bakmak lazım ama- yani rüzgarlar zaten körfezlerin içine yığdığı zaman körfezden bir daha çıkamıyor yani orada saplanıp kalıyor. Onun için körfezlerdeki faaliyetler daha önemli açık denize göre, açık denizde… Bunu şuna benzetelim -bu arada ben bir denizcinin oğluyum yani Trabzon’da denizcilikle uğraşan, balıkçılık yapan birinin oğluyum, denizde çok zamanım geçti- mantarı denizin üstüne bırakırsanız rüzgarla hareket ediyor ya, işte müsilaj da o. Müsilaj alta bağlı bir şey değil, denizin üzerindeki…
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Rüzgarların göstergesi.
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. TAŞKIN KAVZOĞLU – Evet, rüzgâr ve akıntıyla beraber çok rahatlıkla hareket edebiliyor. Şimdi, neden oraya gitti? Tamamen rüzgâr ve akıntının hareketi ama körfezlere yığılıp oradan çıkamaması çok doğal bir olay. Onun için önlem alacaksak, öncelik sırası vereceksek bence körfezlerdeki temizliğe ve körfezlere önlem alınması gerekiyor, hem de suyun orada daha çok ısınıp kaldığını düşünecek olursak; benim kişisel görüşüm o. Ama deniz bilimci arkadaşlarımız daha farklı yorumlar da yapabilirler bu konuda.
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Meteoroloji haritası gibi aslında bu haritalar.