ALİ ŞEKER (İstanbul) – Ben de on üç yıl hekimlik yaptım devlette ve şöyle bir problemimiz var: Devletteki hekimlerin temel ücreti var, bir de üzerine, aldıkları döner sermaye, ek ödemeler vesaire. Bu sabit ücretin artırılması, temel ücretin artırılması gerekiyor ki bunlar emekliliğe yansısın. Bunlar artırılmadığı için bir uzman hekim bugün 5.500 lira gibi bir maaşla çalışıyor gözüküyor. Bu böyle çalışıyor gözükünce de bunun emekliliğe yansıması komik oluyor, otuz yıllık bir uzman hekim, arkadaşımızın eşi 6.400 lira gibi bir ücret alıyor. Bu kadar düşük ücretlerin emekliliğe yansıdığı, temel ücretin bu kadar düşük tutulduğu bir durum yanlış bir durum ve az önceki düzenlemeler bunu düzeltmeye yönelikti, döner sermayenin merkezî bütçeden verilmesiyle ilgiliydi. Bazı taşra hastaneleri var, inanın, döner sermayeyi ayakta tutmayı bırakın, temel ihtiyaçlarını destek almadan sağlayamıyorlar.
GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Camını yaptıramıyor.
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Akan çatısını yaptıramıyor, kapısını yaptıramıyor. Bu gidişle de özellikle, şehir hastanelerine yapılan ödemelerden dolayı bu hiç yapılamayacak, çok daha kötü duruma gelecek, döner sermayeler çok daha büyük sıkıntıya girecek. Böyle olunca, oraya bir cihaz alındığında, oraya bir tamirat yapıldığında oradaki personelin ödemesi kesiliyor yani oradaki çalışanlar ücret alamıyor; bunun düzeltilmesi gerekiyor, bütün ödemelerin genel bütçeden yapılması gerekiyor.
Bu düzenlemelerin burada konuşulmasıyla ilgili bir teknik problemi az önce ifade etmiştim, usul açısından bir hata olduğunu; hiç kimse Anayasa’dan, yasalardan, tüzüklerden kendisine verilen yetkinin dışında bir yetki kullanamaz. Komisyona verilen yetki tek bir kişi aracılığıyla kullanılamaz. Mecliste oy birliğiyle kabul edilen, bütün partilerin, bütün milletvekillerinin oy birliğiyle kabul edilen bir düzenleme de “Bir talimat geldi.” denilerek buradan bir kişinin iradesiyle geri çekilemez, bu yarın öbür gün itirazlarla ilgili bütün yasayı sıkıntıya sokabilecek bir tutum. Bunun için ben şöyle bir şey öneriyorum: Bu yasayı bu hâliyle bence Komisyon tekrar kendisi bir tartışsın, tartsın, bu sorunlu hâlde yarın öbür gün bir probleme yol açmasın diye bunu bekletelim. Sağlıkçılarla ilgili yasayı bir an önce biz, olağanüstü, hemen iki günde, bu süre içerisinde, bütçe görüşmeleri yapılırken Sağlık Komisyonunu toplayabiliriz, ilgili komisyonları toplayabiliriz ve onlarda o düzenleme olduktan sonra, siz varın, buradaki düzenlemeleri geri çekin. Böylelikle sağlıkçılara yönelik bu beklenti çıkmaz yılın çıkmaz ayına kalmasın diyoruz, bekletelim bunu, diğerini alalım.
Teşekkür ediyorum.