ALİ ŞEKER (İstanbul) – Biz grubumuz adına bazı isimlerin dinlenmesi ve uzmanlık alanlarındaki bu arkadaşlardan faydalanılmasının doğru olacağını düşüyoruz.
Mustafa Sarı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesinden; Bülent Şık, Gıda Mühendisi ki bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılmıştı, Ergene Havzası’nda olsun, Dilovası’nda olsun, oradaki kanser vakalarının artışıyla ilgili çok ciddi çalışmaları oldu. Önder Algedik, enerji ve iklim uzmanı. Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkezinin ve Marmara Bölgesi’ndeki şube müdürlüklerinin davet edilmesi uygun olabilir. Yine Bülent Topaloğlu, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden bir hocamız.
Ben bunu liste hâlinde vereceğim de size de burada yine aktarıyorum.
BAŞKAN MUSTAFA DEMİR – Gayet iyi olur, liste hâlinde verebilirseniz çok iyi olur.
ALİ ŞEKER (İstanbul) – Kayıhan Pala, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı çünkü bu sorunların yaratacağı halk sağlığı sorunları var, koleraya dahi sebep olabileceğine dair ciddi iddialar var. Marmara Denizi’ne sınırı bulunan illerin balıkçılık kooperatifi temsilcilerini dinlemek gerekiyor, çok ciddi zarar görüyorlar. TMMOB su ürünleri mühendisleri ve balıkçılık teknolojisi meslek dalı temsilcileri, yine bunlardan yararlanabiliriz. Levent Artüz, -arkadaşlarımızın da söylediği- hidrobiyolog; Cemal Saydam Hocamız yine uzun zamandır bu deniz kirlilikleriyle ilgili çalışan, Profesör Doktor Seval Sözen; bu konuyla ilgili uzman, yine, Profesör Doktor Yelda Aktan Turan, Deniz Biyologlar Derneği temsilcileri çağrılabilir. Marmara su havzasına kıyısı sınırı olan il ve ilçelerin yerel yönetim temsilcileri mutlaka burada olmalı, dinlenmeli. Oşinograf Profesör Doktor Nuray Çağlar… Turizm temsilcilerinin de dinlenmesi gerekiyor, çok ciddi zarar görüyorlar, daha da büyük zararlara yol açabilir uzun vadede, onları da dinlemek gerekiyor. UNESCO Sualtı Kültürel Mirası İzleme Grubu temsilcisi yine çağırılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, onun dışında yine Mustafa Öztürk, daha önce müsteşarlık yapan bir arkadaşımız; Bayram Öztürk, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi yine, bu konuda bize katkı verebilecek… Deniz biyolojisi konusunda diğer üniversitelerden de gelebilecek, katkı verebilecek olan varsa onlar incelenebilir. Profesör Doktor Neslihan Özdelice, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi; Doçent Doktor Muharrem Balcı, yine İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Burcu Meltem Arık, eğitim reformu girişimi ki çocukların deniz ve çevre kirliliğiyle ilgili eğitilmesi de bu işin bir parçası, çocukluktan itibaren eğitim programlarında bu işin aşılanması gerekiyor, bu eğitim tarafı da dikkate alınması gereken bir alan Profesör Doktor Filiz Karaosmanoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi, özellikle atıkların bertarafı ve çevreye zararsız hâle getirilmesiyle ilgili çalışan bir Hocamız. Deniz Temiz Derneğiden, TURMEPA’dan bir temsilci gelmesi faydalı olur. Bu konularda da çalışan -rahmetle anacağım- Kriton Curi vardı -sizler de bilirsiniz- İstanbul Teknik Üniversitesinde Hocamız çevre kirliliğini önlemeye yönelik çok uzun yıllar çok emek verdi, onu da saygıyla burada anmak istiyorum.
Bir başka sorunumuz, Marmara Denizi’nde değil sorun sadece, geçen hafta balıklar öldü, zaman zaman ölüyor Küçükçekmece Gölü’nde. Benim çocukluğum Küçükçekmece Gölü’nün kenarında geçti. Orada çok fazla sayıda atık su kanalı doğrudan -hem sanayi hem evsel atıklar- göle boşaltıldı ve biz bu süreçleri on beş yirmi yıl önce yaşadık, müsilajı da yaşadık, alglerin çoğalmasını, renk değişimini, kokmasını ve şu anda, işte, geçen hafta çok ciddi balık ölümleri oldu, bugün de orada martılar ölüp kıyıya vurmaya başladı, çok sayıda zehirlenmiş martı yürümekte zorlanıyor yani olay çok ciddi ve oraları açık foseptik hâline dönüştürmememiz gerekiyor, kuşaklama kolektörüyyle o gölleri de mutlaka kurtarmamız gerekiyor.
Teşekkür ederim.